В ООН закликали РФ скасувати заборону Меджлісу кримськотатарського народу

Новини
Фото: RFE/RL

Моніторингова місія ООН з прав людини закликала Росію виконати постанову Міжнародного суду ООН і скасувати заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу на території РФ і в окупованому Криму.

Про це йдеться у зверненні Місії, опублікованому у неділю, 29 вересня, у Facebook.

«3 роки тому, 29 вересня 2016 року, Верховний Суд Російської Федерації залишив у силі рішення про заборону Меджлісу, яке раніше прийняв «Верховний Суд Криму». В результаті, Меджліс, представницький орган кримських татар, не може виконувати свої функції й дотепер», – нагадали у Моніторинговій місії ООН.

«Ситуація триває попри рішення Міжнародного суду ООН. У 2017 році суд дійшов висновку, що Російська Федерація має утриматися від обмежувань представницьких органів кримських татар, зокрема, Меджлісу. Ми закликаємо Російську Федерацію виконати постанову суду ООН і скасувати заборону Меджлісу», – наголосили у Місії.

Нагадаємо:

  • 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
  • 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.
  • 19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію A/RES/72/190 з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.
  • У квітні 2018 року Україна попросила Міжнародний суд ООН підтвердити, що РФ зобов’язана скасувати заборону діяльності Меджлісу відповідно до наказу МС ООН від 19 квітня 2017 року. 18 травня 2018 року Суд звернувся до РФ з вимогою надати інформацію про хід виконання наказу суду від 19 квітня 2017 року в частині поновлення діяльності Меджлісу в окупованому Криму.
  • 19 липня 2018 року Міжнародний суд ООН направив РФ вимогу щодо виконання наказу про відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму.