Президент і Командування ООС прокоментували зустріч Зеленського з добровольцями в Золотому

Новини
Президент України В.Зеленський у с. Золоте Скріншот: "Останній блокпост"

Президент України Володимир Зеленський визнав “емоційність” спілкування з противниками розведення військ у Золотому та запевнив, що готовий до пошуків порозуміння. Натомість, командування Об’єднаних сил вважає присутність добровольців в Золотому незаконною.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Володимир Зеленський повідомив на своїй сторінці у Facebook, що про озброєних добровольців у Золотому дізнався від місцевих мешканців. 

“Від місцевих дізнався, що на околиці у приватному будинку оселилася група озброєних людей. Мешканці Золотого не на жарт стурбовані, хто це такі. Вирішив поспілкуватися з ними сам. Деякі розмови виявилися емоційними”, – написав президент.

За його словами, він готовий і далі говорити та шукати порозуміння.

Проте, він наполягає на тому, що всі мешканці Золотого хочуть миру і готові до розведення військ.

Водночас, Командування Об’єднаних сил на офіційній сторінці у Facebook оголосило, що перебування у Золотому групи “людей у військовій формі, які називають себе добровольцями”, є нелегальним. 

Вони не є представниками будь-яких силових відомств чи Збройних Сил України, уповноважених перебувати та діяти у районі проведення операції Об‘єднаних Сил. Законом України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях»”, – сказано у повідомленні.

Командування ООС також повідомило, що інциденту вже надається “належна правова оцінка”. 

“Люди, які спілкувалися з Президентом, не належать до жодної з таких категорій, а відтак перебувають у Золотому зі зброєю нелегально, порушуючи вказаний Закон про ООС, чому надається належна правова оцінка”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо: 

  • 26 жовтня президент України Володимир Зеленський під час візиту до селища Золоте в зоні проведення ООС емоційно поспілкувався з добровольцями та ветеранами, які виступають проти відведення українських військ з Золотого. 
  • 1 жовтня президент України Володимир Зеленський підтвердив, що українська сторона погоджує так звану «формулу Штайнмайера» з виборів в окупованому Донбасі. За його словами, «формула Штайнмайера» має бути імплементована в новий закон про особливий статус Донбасу.
  • Благодійний фонд «Восток-SOS» в зверненні до президента і уряду України висловив стурбованість поспіхом в спробі «демілітаризувати» території уздовж лінії розмежування і імплементації так званої «формули Штайнмайера». Правозахисники вважають, що ці дії завдають шкоди українським національним інтересам і їх наслідки в довгостроковій перспективі можуть бути руйнівними для країни. Крім того, вказують в «Восток-SOS», проукраїнські жителі Станиці Луганської і Золотого при відведенні військ від лінії розмежування стануть жертвами розправи бойовиків.