СБУ розслідує провадження щодо правоохоронців, які розслідували вбивство Катерини Гандзюк

Новини
Катерина Гандзюк Фото: Facebook

СБУ розслідує провадження щодо правоохоронців, які здійснювали розслідування вбивства Катерини Гандзюк на початковому етапі, а також, імовірно, сприяли втечі організатора нападу Олексія Левіна.

Про це повідомили в СБУ, пише Інтерфакс-Україна.

За словами представників СБУ, 30 жовтня Генеральна прокуратура України передала Службі безпеки провадження щодо недбалості правоохоронців у початковому розслідуванні, покриванні злочину або сприянні втечі Левіна.

Маяков також повідомив, що рідним підозрюваних у справі Гандзюк платили за мовчання у справі про вбивство.

За його словами, фінансування рідних підозрюваних здійснювалося за вказівкою Левіна, який наразі перебуває у міжнародному розшуку.

Він додав, що гроші надходили задля того, щоб підозрювані мовчали, але фінансування наразі зупинено. Також він не уточнив, чи мав відношення до цього процесу екс-глава херсонської облради Владислав Мангер.

«Те, що фінансував Мангер безпосередньо, доказів не отримано, а те, що кошти надходили по команді Левіна, такі докази є», — сказав Маяков.

Разом з тим, Тиводар повідомив, що слідству відомо реальне коло осіб, які можуть бути причетні до замовлення вбивства Гандзюк.

«Нам вдалося встановити безпосередньо виконавців, Торбін – організатор, Левін – ще один організатор і Мангер – організатор і замовник, один із замовників».

«Ми вважаємо, що замовник був не один. І скоріш за все, були особи, які були в курсі того, що готується цей злочин… Якби замовник був один, ми б сьогодні сказали «все, слідство завершено, завершено на Мангері». Але ми цього не говоримо, ми продовжуємо працювати».

Наразі слідство у справі Гандзюк триває у межах п’яти кримінальних проваджень під процесуальним керівництвом Генпрокуратури.

«Служба розглядає всі версії, які могли стати причиною нападу на Катерину, насамперед пов’язані з її звинуваченнями посадовців області у зловживаннях», – підкреслив Тиводар.

За його словами, отримані слідством докази дають усі підстави стверджувати, що найближчим часом СБУ та Генпрокуратура поінформують суспільство про нові вагомі результати у справі Гандзюк.

Він також повідомив, що схема підпалу Олешківського лісу задля подальшої вирубки, про яку писала Гандзюк, розглядається як один з ключових мотивів нападу на неї.

Тиводар наголосив, що найближчим часом у цій справі очікуються підозри і підтвердив той факт, що група Сергія Торбіна, засудженого організатора нападу на Гандзюк, фігурувала у цьому злочині.

4 листопада виповнюється рік з дня смерті херсонської активістки Катерини Гандзюк, яка померла в лікарні після нападу з сірчаною кислотою. Друзі, близькі Гандзюк і активісти наголошують, що покарання понесли учасники нападу, а замовники досі не названі слідством.

4 листопада у багатьох містах України та світу пройдуть акції «Рік без Каті» з вимогою справедливості в розслідуванні вбивства Гандзюк.

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на завершений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • П’ятеро нападників на херсонську активістку Катерину Гандздюк, включаючи організатора і виконавців, пішли на угоду зі слідством і визнали себе винними.
  • Покровський районний суд Дніпропетровської області затвердив угоди зі слідством п’ятьох фігурантів справи вбивства радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк — Сергія Торбіна, Микити Грабчука, Віктора Горбунова, В’ячеслава Вишневського, Володимира Васяновича.
  • Організатора нападу Сергія Торбіна засудили до 6,5 років ув’язнення.
  • Микита Грабчук, який виливав кислоту, отримав 6 років.
  • Вячеслав Вишневський, той, хто віддав сигнал обливати та Володимир Васянович, той, хто привіз виконавців на місце нападу, отримали по 4 роки.
  • Віктор Горбунов, який купив кислоту – 3 роки.
  • Ігор Павловський на свободі, справу проти нього передали до суду.
  • Олексій Левін, якого вважають замовником, втік з України.