Анатолій Гриценко радить Зеленському відмовитися від таємної дипломатії та поступок РФ

Новини
Фото: Facebook А. Гриценко

Кулуарну дипломатію у відносинах із РФ треба замінити публічною, відкритою дипломатією із широким обговоренням умов, які висувають Україні РФ та інші учасники Нормандського формату, вважає голова політичної партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко. 

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. 

Гриценко назвав пасткою та приниженням України чергову вимогу РФ до України у якості передумови для проведення зустрічі в «Нормандському форматі» – попереднє узгодження підсумкового документу майбутнього саміту. 

За його словами, за “егоїстично-імпотентної позиції західних партнерів, ніякого нового мирного плану, крім знову капітулянтського «Мінську-3», агресор не запропонує і не узгодить”.

Гриценко радить президенту України Володимиру Зеленському “припинити публічними заявами і тим більше практичними діями прискорювати проведення “Нормандського саміту”. На його думку, наразі умови для проведення саміту вкрай несприятливі: “саміт за нинішніх несприятливих умов, коли нас з усіх боків намагаються затиснути й дотиснути – тим більше не потрібен”.

Також політик пропонує “публічно й категорично заявити, щоб почули і Путін, і Меркель з Макроном, і Трамп: Україна виконає, зціпивши зуби, дві дотепер узгоджені вимоги, але жодної нової третьої, четвертої чи п’ятої вимог Кремля більше не сприйме і виконувати не буде”. Це, на його думку, продемонструє, що у зриві саміту винна РФ, що висуває невиправдані вимоги. 

У випадку, якщо партнери по “Нормандському формату” не погодяться із позицією України, Гриценко пропонує негайно оприлюднити проект підсумкового документу, запропонований Україні президентом Росії Володимиром Путіним, президентом Франції Еммануелем Макроном і федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Це, за його словами, потрібно “для широкого обговорення у суспільстві і в парламенті. Щоб потім не було ні «Мінську-3», ні інших подібних зрад/капітуляцій”.

Публічність підготовки саміту змусить західних партнерів поводитися більш стримано, виважено і менш цинічно, пише Гриценко. 

“Публічне обговорення документу в нашій країні дасть змогу і самому Зеленському твердо відчути прийнятні для українців «червоні лінії», а саме – на які позиції він може в Парижі погоджуватися, а на які – категорично ні й чому саме”, – додає він. 

Нагадаємо:

 

  • Під час телефонної розмови між канцлером ФРН Ангелою Меркель і президентом РФ Володимиром Путіним останній висунув низку нових вимог, які стосуються можливості проведення «нормандського саміту».
  • 10 жовтня президент України Володимир Зеленський під час пресмарафону заявив, що обов’язково поставить «питання Криму на зустрічі в «нормандському форматі».
  • 1 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Леонід Кучма поставив підпис під документом як представник офіційного Києва. Стало відомо зміст листа, який 1 жовтня в Мінську підписав представник України в тристоронньої контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма.
  • 1 жовтня президент України Володимир Зеленський підтвердив, що українська сторона погоджує так звану «формулу Штайнмайера» з виборів в окупованому Донбасі.