Справи про воєнні злочини на окупованих територіях зберуть в новому Департаменті ГПУ – Мамедов

Новини
Заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов Фото: investigator.org.ua

Кримінальними провадженнями про воєнні злочини, скоєні на окупованих територіях Криму і Донбасу, у Генпрокуратурі України буде займатись спеціально створений Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

Про це повідомив заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов, який куруватиме роботу Департаменту.

«Зараз ці провадження «розпорошені» по всіх правоохоронних органах. Ми їх зконцентруємо у себе в Департаменті. Цими категоріями злочинів мають займатися фахівці, які добре обізнані не лише в українському законодавстві, а й в міжнародному праві. Ми розробимо методику розслідування та процесуального керівництва таких проваджень, визначимо пріоритетні кейси для направлення на розгляд до Міжнародного кримінального суду. Це все дасть нам можливість взагалі приступити до розгляду справ про воєнні злочини, і що найважливіше – притягувати до відповідальності винуватих осіб. Між Україною та РФ маємо міжнародний збройний конфлікт, тому важливо використовувати як національні механізми притягнення до відповідальності, так і міжнародні», – зазначив Мамедов.

Він нагадав, що Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, був створений в Генпрокуратурі 21 жовтня. Планується, що у підрозділі працюватиме близько 50 прокурорів. Департамент складатиметься з двох управлінь: нагляду та інформаційно-аналітичної роботи у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, і відповідно, Донецької та Луганської областей.

До основних повноважень Департаменту належатимуть:

– здійснення аналітичної роботи (вивчення, аналіз, розроблення пропозицій) щодо вивчення проблематики та ефективності функціонування органів прокуратури в умовах тимчасової окупації частини території України та процесуального керівництва у таких категоріях кримінальних проваджень;
– вивчення та застосування практики ЄСПЛ, інших міжнародних судових інстанцій та міжнародного досвіду під час організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням таких кримінальних проваджень;
– розроблення методики здійснення процесуального керівництва у цих категоріях злочинів;
– розроблення єдиної Стратегії розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності (розмежування використання механізмів національних та міжнародних судових інстанцій);
– взаємодія з Міжнародним кримінальним судом.

Крім того, за словами Мамедова, фахівці Департаменту братимуть участь у розробці механізмів правосуддя перехідного, тобто постконфліктного періоду.

Наступного тижня в Генеральній прокуратурі відбудеться засідання робочої групи щодо реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи, де планується обговорення Концепції правосуддя перехідного періоду, особливості організації роботи органів прокуратури в умовах збройного конфлікту та подолання його наслідків.

Нагадаємо: 

  • 18 жовтрня генеральний прокурор України Руслан Рябошапка призначив прокурора Автономної Республіки Крим Гюндуза Мамедова заступником Генпрокурора.
  • Прокуратура АРК у взаємодії з громадськими правозахисними організаціями подала вже 6 інформаційних повідомлень Прокурору Міжнародного кримінального суду (МКС) про воєнні злочини і злочини проти людяності, які здійснюються в окупованому Росією Криму.