Штаб ООС готовий о 12:00 почати розведення біля Петрівського за умови дзеркальних дій – Кравченко

Новини
Володимир Кравченко, командувач Операцією об’єднаних сил (у центрі) Фото: Facebook Операція об'єднаних сил

Українська сторона готова приступити 8 листопада о 12:00 до розведення сил і засобів на ділянці Богданівка-Петрівське на лінії розмежування за умови дзеркальних дій, проте підтвердження протилежного боку поки немає.

Про це на брифінгу заявив командувач Операцією об’єднаних сил (ООС) Володимир Кравченко, повідомляє агентство Інтерфакс-Україна.

«8 листопада о 12:00 українська сторона готова розпочати практичний процес розведення сил і засобів на ділянці №3, що в районі населених сил Богданівка-Петрівське Донецької області. Цю дату визначено з урахуванням останнього порушення режиму тиші на цій ділянці, яке було зафіксовано 30 жовтня цього року», – сказав Кравченко.

Він зазначив, що семиденний режим тиші на ділянці розведення дотримано, й українська сторона готова виконати умови щодо розведення сил і засобів, проте з протилежного боку підтвердження про готовність немає.

«Протилежна сторона… Наразі підтвердження немає, але ви всі пам’ятаєте понеділок, 4 число, біла ракета, вони 4 числа були готові, сьогодні не готові. Висновки можна зробити однозначно», – наголосив командуючий.

Він нагадав, що війська ООС планується відвести на 1 км, точно так само на 1 км має відвести війська і протилежна сторона.

«Наголошую, що процес розведення має відбуватися обов’язково за умови дзеркальних дій з обох сторін. Процес фіксуватимуть представники СММ ОБСЄ, наші військовослужбовці та СЦКК. Практичне розведення сил і засобів відбуватиметься протягом трьох днів», -зазначив Кравченко.

У ООС також повідомили, що н. п. Богданівка перебуває під контролем українських військ, і він за межами ділянки розведення. За словами командувача, зараз там проживають семеро мирних громадян. Водночас н. п. Петрівське перебуває під контролем окупаційної влади, і також за межами ділянки розведення.

«Сьогодні о 12:00 ми запустимо білу ракету, що сигналізуватиме противнику про нашу готовність. Якщо ворожа сторона не відповість таким самим сигналом, то можна буде вважати, що противник зірвав не лише процес розведення, але і вкотре порушив міжнародні домовленості», – сказав Кравченко.

Він також зазначив, що якщо розведення сил і засобів на ділянці №3 розпочнеться, то військовослужбовці ООС не знизять рівень бойової готовності, але в разі загострення і провокацій із боку супротивника, українські підрозділи готові вийти на свої позиції. «Українська сторона не здає своїх позицій і не відступає назад», – сказав Кравченко.

У свою чергу інформаційні ресурси так званих ЛНР/ДНР пишуть про нібито готовність розпочати розведення в суботу, 9 листопада.

Нагадаємо:

  • В селищі Золоте о 12:00 розпочався процес розведення військ.
  • За даними звіту СММ ОБСЄ від 31 жовтня, останнє порушення режиму припинення вогню з боку незаконних збройних формувань РФ в межах ділянки №3 Петрівське зафіксовано 30 жовтня 2019 року.
  • Українська сторона готова почати розведення сил і засобів в районі сіл Петрівське і Богданівка Волноваського району Донецької області 8 листопада, оскільки на цій ділянці 7 діб дотримується режим тиші. Разом з тим в так званій «ДНР» заявляють про готовність почати розведення 9 листопада.