Автокефалію ПЦУ визнав Олександрійський патріархат, найстаріший після Вселенського патріархату

Новини
Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ Фото: YuoTube Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

Олександрійський патріархат, який є найстарішим в світі після Вселенського патріархату, офіційно визнав автокефальну Православну церкву України (ПЦУ).

Про це повідомив заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ, архієпископ Євстратій Зоря на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні, 8 листопада, Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ під час літургії в день Собору Архістратига Михаїла (за новим стилем) у храмі Архангелів (El-Zaher, Daher, Каїр, Єгипет) під час Божественної літургії поминав ім‘я Митрополита Київського і всієї України Епіфанія як Предстоятеля автокефальної Православної Церкви України», – написав архиєпископ.

Він також опублікував офіційне комюнике Головного Секретаріату Патріархії Олександрії і всієї Африки про визнання Патріаршого і Синодального Томосу Вселенського Патріархату про автокефалію Української Церкви та включення імені Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія до Диптиху для поминання.

«В останні місяці ми побачили налаштування/бажання Братів Святих Ієрархів визнати надану через синодальний томос Всесвятійшим Вселенським Патріархом Автокефалію Української Церкви.

Як це є відомим всім, наша Свята Кафолична Православна Церква функціонує через соборну систему управління, як отримала це за традицією і від Святих Вселенських Соборів. У зв’язку з цим і Голови Помісних Церковних Соборів є одними з їхніх членів.

У зв’язку з цим і ми, як член і виконавча влада налаштування/бажання Братів Святих Ієрархів, пом’янули в Диптиху Вселенської Православної Церкви предстоятеля Автокефальної Церкви Київської і всієї України Блаженнішого Митрополита Кир Кир Епіфанія, гаряче молячись про мир і добрий стан наших Православних Церков.

В Олександрії, 8 листопада 2019 р».

Крім того, архієпископ Євстратій опублікував відеозапис з сьогоднішньої літургії, очолюваної Папою і Патріархом Олександрійським і всієї Африки Феодором ІІ.

На 45:52 хвилині відео звучить ім‘я Митрополита Епіфанія, яке Патріарх особисто проголошує під час поминання на Великому вході.

Як повідомляє BBC News Україна, Олександрійський патріархат став першим серед старих патріархатів православного світу (після Константинополя, який надав томос), який почав євхаристійне (церковне) спілкування з ПЦУ та почав поминати її предстоятеля. Олександрійський патріархат займає друге місце у диптиху православних церков світу.

Загалом у диптиху перебуває 15 автокефальних церков, а ПЦУ в ньому посідає останнє місце.

«Визнання Олександрійським патріархатом ПЦУ стане потужним сигналом для всього православного світу. Адже багато інших помісних церков вже заявляли, що будуть визначатись щодо свого ставлення до Православної церкви України після того, як її визнають старі патріархати, такі як Олександрійський», – пише BBC News Україна.

Це визнання відбулось після подібного кроку Грецької православної церкви, яка також розпочала євхаристійне спілкування з автокефальною Православною церквою України. Грецька церква займає 11 місце у диптиху православних церков світу, але вона не є патріархатом.

Нагадаємо:

  • 15 грудня 2018 року в Києві пройшов Об’єднавчий собор українського православ’я за участю ієрархів трьох українських православних церков, який ухвалив рішення про створення єдиної православної Церкви в Україні. Її предстоятелем був обраний митрополит Переяславський та Білоцерківський УПЦ КП Епіфаній (Думенко).
  • 5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій в Патріаршому храмі в Стамбулі підписав томоспро автокефалію Православної Церкви України.
  • 12 жовтня Собор ієрархів Елладської (Грецької) православної церкви ухвалив рішення про визнання автокефалії Православної церкви України (ПЦУ), яку надав Вселенський патріах Варфоломій.