На адмінкордоні з Кримом окупанти затримали ветерана кримськотатарського національного руху Айше Сеітмуратову

Новини
Айше Сеітмуратова Фото: Facebook Рефат Чубаров

При перетині адміністративного кордону з окупованим Кримом увечері 8 листопада російські силовики на пункті пропуску «Перекоп» (розташований навпроти українського КПВВ «Чаплинка» – ред.) затримали ветерана кримськотатарського національного руху, радянського дисидента Айше Сеітмуратову.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Стало відомо, що на контрольному пункті «Чаплинка» адміністративного кордону між материковою частиною України і Кримським півостровом російські окупанти затримали легендарну 82-річну Айше Сеітмуратову, кримську татарку, радянського дисидента, журналіста, історика, ветерана кримськотатарського національного руху», – написав глава Меджлісу .

Він нагадав, що Сеітмуратова є громадянкою США, якою вона стала після вигнання її з СРСР в 1978 році.

«Айше Сейтмуратова постійно проживає в Криму, який відмовилася покидати і після вторгнення російських військ в 2014 році і окупації Криму. У Меджлісі кримськотатарського народу вживають заходів для встановлення зв’язку з Айше Абла і надання їй допомоги», – додав Чубаров.

Раніше кримський історик Гульнара Бекирова в статті для видання Крим.Реалії розповіла, що Айше Сеітмуратова є однією з найбільш відомих активісток кримськотатарського руху. В СРСР її двічі заарештовували і судили.

В середині 1970-х років, щоб не отримати новий тюремний термін, Сеітмуратова була змушена виїхати в США. Там вона почала співпрацювала з Радіо Свобода, «Голосом Америки», де вона вела передачі російською, узбецькою, російською мовами.

На початку 1990-х після розвалу СРСР Айше Сеітмуратова повернулася до Криму. У 2001 році вона заснувала в Сімферополі пансіонат для самотніх людей похилого віку «Къартлар еви», який працює донині на її кошти.