У Петрівському почалося розведення сил – штаб ООС

Новини
Фото: Facebook Операція об'єднаних сил

У Донецькій області на ділянці в районі сіл Петрівське і Богданівка Волновахського району 9 листопада почалося розведення сил.

Про це повідомив журналістам начальник пресцентру штабу Операції об’єднаних сил (ООС) Андрій Агєєв, передає телеканал ICTV.

«Сьогодні почалась практична фаза розведення сил і засобів на ділянці №3 Богданівка-Петрівське, 9 листопада», – сказав Агеєв.

За його словами, українська сторона о 12:01 випустила білу сигнальну ракету та отримала підтвердження про випущену ракету з боку так званої «ДНР».

«О 12:15 відбувся запуск зеленої ракети, що свідчило про підтвердження початку розведення сил і засобів на ділянці №3. Зараз ми отримали підтвердження від ОБСЄ і спостерігачів, наших військовослужбовців на позиціях, так само вони підтвердили інформацію про те, що пішла зелена ракета. Зараз, у найближчі хвилини, розпочнеться рух – практична фаза – рух техніки і особового складу по займанню ними інших позицій, які були заздалегідь підготовлені і на які вони мають відійти в рамках практичної фази розведення», – сказав Агеєєв.

Він додав, що на розведення сил і засобів сторонам дається три доби.

Розведення має відбутися дзеркально на відстань 1 кілометра від лінії розмежування.

Як повідомляє штаб ООС, з ділянки розведення №3 відведенню підлягають 42 військовослужбовця Збройних Сил України, три бойових броньованих машини та 48 одиниць стрілецької зброї.

«Сили ООС відходять на 1 км і займають нові, заздалегідь обладнані позиції. Процес відведення верифікується представниками СММ ОБСЄ та нашими військовослужбовцями з СЦКК. Він реалізується в рамках досягнутих у попередні роки домовленостей у Мінську. Зокрема, Протоколу від 5 вересня 2014 року, Меморандуму від 19 вересня 2014 року, а також комплексу заходів з виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року», – йдеться у повідомленні.

За інформацією штабу, після розведення особового складу та озброєння на ділянці біля Петрівського розпочнеться пошук і знищення мінно-вибухових загороджень, демонтаж фортифікаційних споруд та інших об’єктів військового призначення.

На 29 добу з початку розведення українська сторона має проінформувати ОБСЄ про те, що усі заходи проведено і, вже наступного дня представники СММ ОБСЄ мають провести верифікацію виконаних заходів.

Як повідомлялось, 8 листопада Тристороння контактна група (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі прийняла рішення, що розведення сил і засобів в районі Петрівського і Богданівки розпочнеться 9 листопада о 12:00.

Нагадаємо:

  • В селищі Золоте о 12:00 розпочався процес розведення військ.
  • За даними звіту СММ ОБСЄ від 31 жовтня, останнє порушення режиму припинення вогню з боку незаконних збройних формувань РФ в межах ділянки №3 Петрівське зафіксовано 30 жовтня 2019 року.
  • 8 листопада командувач Операцією об’єднаних сил Володимир Кравченко заявив, що українська сторона готова приступити 8 листопада о 12:00 до розведення сил і засобів на ділянці Богданівка-Петрівське на лінії розмежування за умови дзеркальних дій, проте підтвердження протилежного боку поки немає. Разом з тим в так званій «ДНР» заявили про готовність почати розведення 9 листопада.