Прокуратура АРК: Затримання окупантами Айше Сеітмуратової – порушення українського і міжнародного права

Новини
Фото: investigator.org.ua

Прокуратура АРК дасть правову оцінку незаконному затриманню російськими окупантами на адмінкордоні з Кримом ветерана кримськотатарського національного руху, 82-річної Айше Сеітмуратової, яка через це не змогла виїхати з півострова до материкової України.

Про це повідомила на свої сторінці у Facebook речниця прокуратури Катерина Діденко.

«Незаконне затримання окупаційною владою 82-річної Айше Сеітмуратову, ветерана кримськотатарського національного руху, – це чергове порушення норм українського та міжнародного законодавства. Прокуратура Автономної Республіки Крим відстежує і надає правову оцінку усім подіям та фактам незаконної діяльності окупантів», – написала Діденко.

Вона додала, що прокуратура АРК продовжує боротьбу за захист прав і свобод громадян України, які залишилися на півострові та фактично стали заручниками режиму.

Айше Сеітмуратова має громадянство США і є однією з найбільш відомих активісток кримськотатарського руху. В СРСР її двічі заарештовували і судили.

В середині 1970-х років, щоб не отримати новий тюремний термін, Сеітмуратова була змушена виїхати в США. Там вона почала співпрацювала з Радіо Свобода, «Голосом Америки», де вона вела передачі російською, узбецькою, російською мовами.

На початку 1990-х після розвалу СРСР Айше Сеітмуратова повернулася до Криму. У 2001 році вона заснувала в Сімферополі пансіонат для самотніх людей похилого віку «Къартлар еви», який працює донині на її кошти.

Нагадаємо:

  • Увечері 8 листопада при перетині адміністративного кордону з окупованим Кримом  російські силовики на пункті пропуску «Перекоп» (розташований навпроти українського КПВВ «Чаплинка» – ред.) затримали ветерана кримськотатарського національного руху, радянського дисидента Айше Сеітмуратову, коли вона прямувала на материкову Україну.
  • Після години перебування в російському КПП Айше Сеітмуратова пізно вночі була вимушена повернутися додому до Сімферополя.