У Криму вже є проблеми із захистом особистих даних користувачів – правозахисниця

Новини

В окупованому Криму вже є проблеми із захистом особистих даних користувачів. Після вступу в силу в Росії 1 листопада закону про ізоляцію рунета ситуація на півострові буде тільки погіршуватися.

Про це заявила експерт Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова.

«(У Криму – ред.) діють обмеження по блокуванню деяких сайтів, які Росія вважає «неправильними», екстремістськими, або ж просто неугодними. Вони іноді вибірково блокуються за рішеннями судів, іноді просто довільно, з незрозумілих причин. Ми знаємо, що російські соцмережі видають доступ до персональних даних людей, яких держава вважає екстремістами чи терористами, або ж не сподобався якийсь пост. Вони можуть відкрити кримінальну справу і запросити ці дані у власника сайту через спецслужби. Такі випадки теж були, ми це фіксуємо», – сказала Сєдова.

При цьому вона зазначила, що новий закон «Про сталий інтернет в Росії» теоретично складно впровадити в життя, щоб реалізувати схему ізольованого від світу Інтернету, як це зроблено в Китаї, оскільки його інфраструктура по-іншому влаштована.

«Фахівці кажуть, що закон створює базу для цього, але фактично потрібно міняти інфраструктуру. Так що невідомо, чи зможуть вони реалізувати на практиці ізольований від усього світу Інтернет», – зазначила правозахисниця.

Як вказують Кримській правозахисній групі, згідно з положеннями закону про ізоляцію рунету, за наявності загрози безпеці Роскомнадзор може брати на себе централізоване управління мережею, тобто, управляти трафіком і блокувати доступ до того чи іншого сайту без попередження. Анексований Крим фактично буде також  залучений до дії цієї системи.

Нагадаємо:

  • 1 листопада 2019 року в РФ набув чинності закон «Про стійкий інтернет в Росії», який передбачає створення на території країни дублюючої резервної інфраструктури, яка повинна забезпечити безперебійну роботу російського сегмента інтернету в умовах хакерських атак, відключення від зарубіжних серверів і інших позаштатних ситуацій. Для операторів зв’язку, які повинні перейти на використання національних доменів і встановити спеціальне обладнання, передбачений перехідний період до січня 2021 року. На виконання закону в російську держпрограму «Цифрова економіка» закладені 30 млрд рублів.
  • У Кримській правозахисній групі заявили, що закон про ізоляцію Рунета може позбавити жителів окупованого Криму вільного доступу до світового інтернету.