Процес повернення Україні захоплених РФ кораблів ВМСУ йде за планом – Воронченко

Новини
Судно берегової охорони РФ буксирує малий броньований артилерійський катер ВМСУ «Нікополь» Фото: Анна Дмитриева/ТАСС

Процес повернення Україні кораблів ВМСУ, захоплених російським військовими 25 листопада 2018 року, відбувається згідно плану.

Про це у коментарі агентству УНН повідомив командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко.

«Іде процес. Офіцери знаходяться у точці, про яку казали. Все згідно плану», – сказав Воронченко.

За інформацією Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», редакції порталу BlackSeaNews та Фонду «Майдан закордонних справ», 18 листопада близько 04:00 українські буксири «Титан», «Гайдамака» та пошуково-рятувальне судно «Сапфір», які 17 листопада вийшли з Одеси, прибули в район очікування, де має відбутися передача захоплених кораблів ВМСУ.

«Вона знаходиться на відстані 18 миль (33,3 км) строго на південь від мису Опук, що на Керченському півострові, тобто в нейтральних водах. Приблизно в 10 милях (18,5 км) на схід знаходиться точка де майже рік тому відбулося захоплення українських військових катерів та буксира ВМСУ», – написав у Facebook Андрій Клименко, головний редактор BlackSeaNews.

Як повідомлялося, за інформацією «прикордонного управління ФСБ по Республіці Крим», передача Україні захоплених Росією кораблів ВМСУ відбудеться 18 листопада в узгодженому районі Чорного моря. 17 листопада судна берегової охорони РФ вивели на буксирах малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» (P175) і «Нікополь» (P176), а також рейдовий буксир «Яни Капу» (A947) з акваторії «Генмол» в Керчі.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.