В Україні дозволено фотографуватися на документи у головному уборі – ДМСУ

Новини

Державна міграційна служба України (ДМСУ) затвердила нові вимоги до фотозображення під час оформлення біометричних документів, які дозволяють вірянам релігійних конфесій фотографуватися в головних уборах.

Про це повідомляє пресслужба ДМСУ.

«Для представників окремих віросповідань фотографування на документ було доволі чутливою темою. Їх релігійні переконання і традиція носити певні головні убори у повсякденному житті суперечили встановленим державним стандартам фотозображень. Але відтепер ці протиріччя скасовано!», – зазначили у відомстві.

Як вказується, для вирішення ряду важливих питань, що стосуються фотографування на біометричні документи для деяких категорій осіб, було прийнято відповідний наказ МВС України. Він затверджує вимоги до відцифрованого образу обличчя особи та фотокарток, які подаються для оформлення або обміну документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, та фотографічного зображення на них.

При цьому наказ враховує рекомендації Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) Doc 9303, а тому дотримуються загальні міжнародні норми. Зокрема, документ врегульовує питання щодо фотографування представників різних релігійних течій та конфесій при оформленні вказаних документів, адже раніше, відповідно до державного стандарту, фотографування віруючих здійснювалося виключно без головних уборів.

«Відтепер же фотографування у головному уборі допускається, але лише в тому випадку, коли особа носить його у повсякденному житті з огляду на релігійні переконання. Крім того, фотографування у головних уборах, штучних предметах та матеріалах допускається згідно з медичними показаннями, підтвердженими медичним висновком відповідного закладу охорони здоров’я. Проте, такі головні убори не повинні змінювати форми окремих частин обличчя (чоло, вилиці, щоки, підборіддя, очі), закривати обличчя та підборіддя, проходити по контуру лінії росту волосся, закривати вуха та шию», – наголосили у ДМСУ.

Як повідомили у відомстві, позитивні зміни стали можливими завдяки тісній співпраці МВС України та Міграційної служби із представниками Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, які дотримувались принципів конструктивного діалогу та зважених компромісів та схвалили запропоновані новації.

Нагадаємо:

  • 17 липня 2019 року Кабмін України прийняв постанову №683, якою змінив правила оформлення документів: на паспорт можна буде фотографуватися в головному уборі і в окулярах. Це дозволить особам, які належать до різних релігійних течій і конфесій, фотографуватися на документи без уразливості їх релігійних переконань.