На ВЛК викликатимуть окремою повісткою після оновлення даних у ТЦК через е-кабінет – Генштаб

Влада

Якщо військовозобов’язаний оновить дані через електронний кабінет, то проходити військово-лікарську комісію він буде лише після запрошення його відповідною повісткою.

Про це повідомив представник Генерального штабу ЗСУ Юрій Глущенков інтерв’ю Радіо НВ.

«На цей момент питання стоїть виключно в оновленні даних. Якщо пан Віктор буде запрошений на ВЛК відповідною повісткою, він прийде і пройде ВЛК. Питання стоїть про оновлення даних, наголошую на цьому», – зазначив Глущенков.

Відповідаючи на запитання, чи автоматично всі, хто оновлюють дані, отримують направлення на проходження ВЛК, він зазначив: «Таке завдання не стоїть. Таке рішення приймає ТЦК, виходячи з оновленої інформації, наявності тих завдань, які перед ним стоять».

Щодо колишньої категорії «обмежено придатних» до служби, яких наразі не буде в реєстрі, представник Генштабу відзначив, що найближчим часом з’явиться відповідний наказ Міноборони, який роз’яснить зміни про статус цієї категорії осіб та про зміни в роботі ВЛК.

З 18 травня оновити дані в ТЦК мають абсолютно всі чоловіки від 18 до 60 років, зокрема ті, у кого закінчилась дія висновку ВЛК з попереднього року.

Нагадаємо:

  • 7 лютого 2024 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку.
  • 11 квітня 2024 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт про мобілізацію. Із документу вилучили норми про демобілізацію військовослужбовців після 36 місяців служби.
  • Президент Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, який Верховна Рада ухвалила 11 квітня.
  • Міністерство оборони України повідомило, що новий Закон про мобілізацію набере чинності вже від 18 травня. Однією з норм, яка стосується мільйонів українських чоловіків, є обов’язок оновити свої дані протягом 60 днів. Українські чоловіки віком від 18 до 60 років більше не зможуть отримати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за межами нашої держави. Відповідну постанову № 443 Кабінет міністрів ухвалив 23 квітня.