У РФ суд встановив 8 років адміннагляду фігуранту однієї з перших «справ кримських мусульман» Прімову

Новини
Нурі (Юрій) Прімов Фото: Facebook Антон Наумлюк

У Республіці Марій Ел Російської Федерації Совєцький районний суд встановив 8 років адміністративного нагляду після закінчення терміну позбавлення волі фігуранту однієї з перших сфабрикованих ФСБ в окупованому Криму «справ кримських мусульман» Нурі Прімову, 5-річний термін ув’язнення якого закінчується в лютому 2020 року.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

«18 листопада 2019 року в приміщенні Совєцького районного суду Республіки Марій Ел відбулося судове засідання про встановлення адміністративного нагляду після закінчення терміну позбавлення волі, щодо Нурі Прімова, фігуранта севастопольської «справи Хізб ут-Тахрір». Термін його ув’язнення закінчується в лютому 2020 року. За підсумком судового засідання Прімову був встановлений адміністративний нагляд на 8 років», – йдеться в повідомленні.

Юристи кримського правозахисного офісу розцінюють рішення суду, як ще одне покаранне, яка в даному випадку нічим не обґрунтоване.

«Оскільки, нібито, «злочини» хлопців вважаються особливо тяжкими, їм також встановлюють адміністративний нагляд … По даній категорії справ, по терористичній спрямованості, по якій хлопці були засуджені, термін погашення судимості 8 років. Тому, суд встановив Нурі Прімову адміністративний нагляд строком на 8 років», – розповів кримський адвокат Едем Семедляєв.

За його словами, адміністративний нагляд накладає цілий ряд обмежень: необхідно завжди перебувати вдома з 22:00 до 06:00, не залишати територію Криму, або територію міста (в залежності як встановить суд), два рази на місяць відмічатися (кількість відмічань може бути менше або більше).

«Ми розцінюємо цей адміністративний нагляд як друге покарання, тобто Нурі Прімов свій термін відсидів, практично, і це покарання ми розцінюємо як черговий утиск. Тобто, з моменту затримання і вже після звільнення людину всюди розцінюють як терориста і все законодавство прописано так, щоб навіть після звільнення людина не відчувала себе вільною і не відчувала себе такою, що відбула покарання. Думаю, що також адміністративні нагляди будуть призначені і Ваїтову Рустему, і Ферат уСайфуллаєву, які теж готуються до звільнення найближчим часом», – сказав адвокат.

Нагадаємо:

  • 23 січня 2015 року під Севастополем співробітники ФСБ затримали Рустема Ваітова, Нурі (Юрія) Прімова і Руслана Зейтуллаєва за підозрою в організації і участі в діяльності організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 2 квітня в с. Орлине (Севастополь) співробітники ФСБ провели обшук в будинку Ферата Сайфуллаєва, після чого затримали його за тою же підозрою.
  • 7 вересня суд засудив Руслана Зейтуллаева, якого російські силовики назвали організатором осередку «Хізб ут-Тахрір» до 7 років колонії загального режиму. Ферат Сайфуллаєв, Рустем Ваітов і Нурі Прімов отримали по 5 років виправної колонії загального режиму.
  • Рустема Ваїтова відправили відбувати покарання у виправній колонії №1 в російському місті Курган. Другий фігурант севастопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Ферат Сайфуллаєв був доставлений до ІК-17 Кіровської області в Омутнінську. Третій засуджений – Нурі (Юрій) Примов – знаходиться в ІК-5 в селищі Ясний Совєтського району Республіки Марій Ел.
  • В кінці грудня 2018 року Совєцький районний суд Республіки Марій Ел відмовив Прімову в умовно-достроковому звільненні.