Міжнародний тиск і санкції щодо РФ повинні тривати до повної деокупацію всіх територій України – Зеленський

Новини

Президент України Володимир Зеленський підкреслив, що міжнародний тиск і санкції проти РФ мають тривати до повної деокупації всіх територій України та звільнення всіх українських політичних в’язнів.

Про це він повідомив під час спільної з президентом Литовської Республіки Гітанасом Науседою пресконференції у Вільнюсі, пише УНІАН.

«Литва є дуже близькою для всіх українців. Наш діалог сповнений взаєморозуміння та довіри. Це все дуже важливі складові для міцного та ефективного партнерства між нашими країнами. Під час переговорів було констатовано єдність позицій між Києвом та Вільнюсом з усіх питань як двостороннього, так і міжнародного порядку денного», – заявив він.

Зеленський висловив вдячність Литві за тверду та послідовну підтримку територіальної цілісності України.

«Ми бачимо чітке розуміння Литвою того, що міжнародний тиск і санкції (щодол РФ. – ред.) мають тривати до повної деокупації всіх територій України і звільнення всіх наших політичних в’язнів», – наголосив він.

Зеленський окремо наголосив на важливості практичної допомоги, яку надає Україні Литва.

«Йдеться і про медичну реабілітацію поранених українських військових, і про соціальну відбудову Донбасу, зокрема – проєкт облаштування школи в Авдіївці, вартістю майже 1 млн євро», – додав він.

Нагадаємо: 

  • Обміну полоненими і розрядки напруженості в районі Станиці Луганській недостатньо, щоб почати скасування санкцій Європейського союзу щодо РФ, заявив офіційний представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт. Представник МЗС ФРН Райнер Бройль нагадав євродепутатам, що санкції вводили не Німеччина і Франція, а ЄС, і саме ЄС буде вирішувати, чи є підстави для перегляду позиції.
  • Центр журналістських розслідувань нагадує про масштабне дослідження, яке поповнило санкційні списки РНБО України майже сімома десятками російських політиків, урядовців та компаній олігархів, і стимулювало Верховну Раду і Кабмін України до розробки нової редакції закону про санкції.
  • У липні 2014 року Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Гра у санкції» опублікував списки «загублених» росіян і компаній РФ, які брали участь або сприяли окупації Криму та збройній агресії проти України.