ПриватБанк перевів 15 млрд гривень «Фінілону» для виплати кримським вкладникам, а борги повертає сам

Новини
Будівля у Києві на Грушевського, де зареєстрований “ПриватБанк” фото: investigator.org.ua

До націоналізації ПриватБанк за «Договором перевода долга» перерахував понад 15 мільярдів гривень афілійованій фінансовій компанії «Фінілон» для виплати кримським вкладникам, а не 8,2 млрд, як повідомлялось раніше. Але «Фінілон» зобов’язання за договором не виконав. У ПриватБанку повідомляють, що наразі не знають, як вирішити проблему.

Про це ПриватБанк повідомив  Центру журналістських розслідувань у відповідь на інформаційний запит.

«Колишнім менеджментом Банку з ТОВ ФК «Фінілон» протягом 2014 – 2016 років укладено договори щодо активів та зобов’язань Банку в АР Крим на суму понад 22 млрд грн, згідно з якими на ТОВ ФК «Фінілон» було переведено зобов’язання Банку з виплати коштів кримським вкладникам за депозитними договорами та договорами банківського обслуговування та перераховано на рахунок ТОВ ФК “Фінілон” відповідні кошти у сумі заборгованості Банку перед кримськими вкладниками: 8 215 457 404,28 грн у 2014 році і 7 094 176,62 грн у 2016 році відповідно», — йдеться у відповіді ПриватБанку на запит ЦЖР. 

Повідомляється, що «ФК «Фінілон» зобов’язання перед вкладниками не виконував, у зв’язку з чим вони звертались із претензіями/позовами безпосередньо до Банку, який і сплачував відповідні суми кримським вкладникам на підставі судових рішень».

Будівля у Києві на Грушевського, де зареєстрований “ПриватБанк” фото: investigator.org.ua

ПриватБанк повідомляє, що після націоналізації  надсилав «Фінілону» додаткові угоди, якими пропонували виключити з договору суми вкладів, які банк вже повернув кримчанам за рішенням судів. Однак  фінансова компанія пропозиції ігнорувала. 

«ТОВ ФК «Фінілон» усі направлені після націоналізації додаткові угоди залишив без розгляду та ухилився від їх підписання, а грошові кошти, сплачені Банком вкладникам, Банку не перерахував», – говориться у відповіді ПриватБанку. 

АТ КБ «ПриватБанк» повідомив, що сьогодні розглядаються різноманітні варіанти врегулювання взаємовідносин з ТОВ ФК «Фінілон» та повернення депозитів вкладникам АР Крим, однак жодне рішення не прийняте. Водночас у відповіді є згадка про пропозицію керівництва ПриватБанку Кабінету міністрів України у 2017 році щодо про розгляду питання “щодо повернення на баланс Банку вищезгаданих активів та пасивів, з проведенням подальшої докапіталізації банку».

  • 17 листопада 2014 року КБ «Приватбанк» підписав договір з ТОВ «Фінансова компанія «Фінілон» на переведення боргу – своїх зобов’язань із виплати коштів, що знаходились на рахунках кримських вкладників Приватбанку, без їхньої згоди.
  • Міністр фінансів України Оксана Маркарова вважає, що Мінфін не несе відповідальності за незаконне списання зобов’язань ПриватБанку перед кримськими вкладниками, оскільки це відбулося до того, як ПриватБанк був націоналізований.
  • Прокуратура АРК відкрила провадження за заявою кримських вкладників про привласнення їхніх коштів Приватбанком — адвокат Дугінов.