Київське підприємство незаконно постачало рапу для содового заводу Фірташа в окупованому Криму – прокуратура АРК

Новини
Кримський содовий завод Фото: wikimapia.org

Прокуратура АРК спільно з управлінням Нацполіціі по Криму і Севастополю і співробітниками СБУ припинили незаконний видобуток корисних копалин компанією ТОВ «Геомоніторинг» для підприємства «Кримський содовий завод», яке належить українському олігарху Дмитру Фірташу.

Як повідомила прес-служба прокуратури АРК, 27 листопада ряд санкціонованих обшуків в офісі київського підприємства, а також на гідротехнічній споруді, яка знаходиться біля адмінмежі з тимчасово окупованою територією АР Крим.

«Слідством встановлено, що підприємство, яке знаходяться на території міста Києва сприяло кримському содовому заводу у незаконному видобутку корисних копалин загальнодержавного значення. Сприяння полягало у забезпеченні роботи вищевказаної гідротехнічної споруди, на якій працювали 6 промислових насосів та перекачували «кондиційну рапу» з Центральної до Західної частини озера Сиваш для содового заводу», – йдеться в повідомленні відомства.

У прокуратурі зазначили, внаслідок зазначених дій, завод незаконно без отримання відповідних дозволів від Держгеонадра, видобував рапу, яка використовувалася для виготовлення продукції. У ході обшуків виявлено та вилучено значну кількість документів, які підтверджують незаконну діяльність підприємства.

Для роботи хімічних підприємств північного Криму ПАТ «Кримський содовий завод», що належить українському бізнесменові Дмитру Фірташу, та ПАТ «Бром» необхідна збагачена мінералами вода озера Сиваш. Попри 5 років окупації, попри санкції та гучні заяви політиків цю воду підприємства отримують з України. Центр журналістських розслідувань відслідкував “український слід” кримського бізнесу та пов’язаних з ним  чиновників: Українська вода на Фірташів млин

  • У жовтні 2017 року ПАТ «Кримський содовий завод», що належить українському бізнесменові Дмитру Фірташу, заявив про рейдерську атаку «невстановленими особами з Москви і Криму». 
  • Продукція «Кримського содового заводу» незаконно експортується через закриті порти з території окупованого Криму.
  • В жовтні 2018 року на той час представник президента України в АРК Борис Бабін повідомив, що на підконтрольному Україні березі озера Сиваш працює насосна станція, що забезпечує водою соляний промисел ПАТ «Кримський содовий завод» та ПАТ «Бром» у Красноперекопську на окупованій території Кримського півострова.
  • ТОВ “Геомоніторинг” зареєстроване у Києві, його засновниками і бенефіціарами у державному реєстрі вказані  Раїса Розум та Ігор Цакун.