ПФУ заборгував пенсіонерам окупованого Донбасу вже 86 млрд грн – правозахисниця

Новини
Альона Луньова, менеджер з адвокації Центру інформації про права людини «Зміна»Фото: YouTube UATV Russian

Сума боргу Пенсійного фонду України (ПФУ) пенсіонерам з непідконтрольної українському уряду території Донбасу становить вже 86 млрд грн.

Про це в ефірі телеканалу UATV повідомила менеджер з адвокації Центру інформації про права людини «Зміна» Альона Луньова з посиланням на інформацію ПФУ, представлену у Верховній Раді України.

«В минулому році ми мали статистику, що борг становить 62 млрд грн. На заході у Верховній Раді представник Пенсійного фонду озвучив цифру в 86 млрд гривень, і ми можемо вважати, що цей борг постійно накопичується. І законопроект (2083-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію» – ред.), який в певній формі існував і в минулому скликанні Верховної Ради, потрібен зараз саме для того, щоб це борг не множився», – сказала Луньова.

Також вона озвучила дані ПФУ про те, скільки пенсіонерів проживає на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

«Пенсійний фонд дає таку статистику: приблизно 750 тис. пенсіонерів з окупованої території хоча б раз зверталися за пенсією до Пенсійного фонду України протягом цих 6 років. 122 тис. осіб з тих, хто був пенсіонером на момент окупації території, за даними Пенсійного фонду, ніколи не зверталися за пенсією. Пенсійний фонд має статистику по тих людях, які є пенсіонерами, які регулярно отримують пенсію, яким пенсія була припинена і більше не виплачувалася, наприклад, у зв’язку з припиненням довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеного особи», – зазначила правозахисниця.

Нагадаємо:

  • 26 листопада в Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №2083-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію». Він повинен вирішити питання виплати пенсії громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольних української влади територіях. Зокрема, законопрєкт передбачає відв’язування виплати пенсій від статусу внутрішньо переміщеного особи.
  • На думку правозахисників «Донбас SOS», законопроект №2083-д допоможе найбільш уразливішій категорії населення – переселенцям, людям похилого віку та людям, які проживають на непідконтрольних територіях.
  • За даними Українського офісу ООН з координації гуманітарних питань, понад 560 тисяч людей похилого віку були позбавлені доступу до пенсій на Донбасі через бюрократичні перепони.
  • За інформацією Пенсійного фонду України, пенсіонери-переселенці позбудуться пенсій, якщо відмовляться від статусу ВПО. Подробиці читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Невиплата пенсійних боргів переселенцям: дискримінація заради економії».