Путін підписав закон про фізичних осіб- «іноземних агентів»

Новини
Фото: Reuters

Президент РФ Володимир Путін підписав закон, який дозволяє визнавати «іноземними агентами» не тільки ЗМІ та громадські організації, які отримую фінансування з-за кордону, але і фізичних осіб.

Федеральний закон від 02.12.2019 № 426-ФЗ «Про внесення змін до Закону Російської Федерації «Про засоби масової інформації» і Федеральний закон «Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації» 2 грудня опублікований на інтернет-порталі правової інформації РФ, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Закон встановлює, що «іноземними агентами» можуть бути визнані фізичні особи, які поширюють матеріали ЗМІ-«іноземних агентів» або беруть участь в їх створенні, а також отримують гроші або майно з-за кордону або від російських юридичних осіб, що фінансуються з іноземних джерел.

Закон вступає в силу з дня його опублікування.

З0 листопада США висловили стурбованість ухваленням Держдумою РФ закону, що дозволяє визнавати «іноземними агентами» не тільки ЗМІ та громадські організації, а й фізичних осіб, які отримують закордонне фінансування.

Про це в мікроблозі Twitter повідомила офіційний представник Державного департаменту США Морган Ортагус.

«Ми стурбовані поспішним ухваленням російським парламентом ще одного закону про «іноземних агентів», який може використовуватися для придушення незалежних голосів. Закликаємо Росію поважати взяті на себе зобов’язання щодо захисту свободи слова», – написала Ортагус, нагадавши, що глава МЗС Росії Сергій Лавров в черговий раз заявив про дотримання таких зобов’язань на конференції ОБСЄ.

Закон про «іноземних агентів» прийнятий в Росії в 2012 році. Будь-яка некомерційна організація або громадський рух можуть бути внесені в список «агентів», якщо вони отримують фінансову підтримку з-за кордону і ведуть політичну діяльність. Критерії, за якими визначається така діяльність, в законі чітко не визначені. Організації, які потрапили до реєстру, повинні періодично звітувати про свою фінансову діяльність, а також вказувати в інтернеті і у всіх публікаціях в ЗМІ, що вони є «іноземним агентом». Порушення можуть привести до мільйонних штрафів.

Нагадаємо:

  • У листопаді 2017 року у Росії був прийнятий закон, який дозволяє визнавати «іноземними агентами» засоби масової інформації, які отримують фінансування з-за кордону. Мін’юст РФ відніс до «іноагентів» десять ЗМІ: «Голос Америки», Idel.Реалії, Кавказ.Реалії, Крим.Реалії, телеканал «Дотепер», Татаро-башкирську службу Радіо Свобода (Azatliq Radiosi), Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (PCE/PC), Сібірь.Реалії, «Фактограф» і Сєвєр.Реалії.
  • Представники російської влади неодноразово стверджували, що «закон про ЗМІ-іноземних агентів» є «дзеркальною реакцією» на вимоги американського законодавства про реєстрацію телеканалу Russia Today в якості «іноземного агента» в США.