Рада ухвалила закон про перезавантаження ДБР з поправкою про розблокування розслідування справ Майдану

Новини
Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада прийняла президентський законопроект про перезавантаження Державного бюро розслідувань, який передбачає дострокове припинення повноважень директора ДБР Романа Труби та його заступників. У законі також врахована поправка, яка розблоковує розслідування справ Майдану, які раніше вела Генпрокуратура України.

За законопроект №2116 «Про внесення змін до закону України «Про Державний бюро розслідувань» щодо вдосконалення діяльності Державного бюро розслідувань» 3 грудня в другому читанні і в цілому в залі парламенту проголосували 250 депутатів, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Нардепи, зокрема, підтримали правку №318, яка повинна забезпечити безперервність розслідування справ Майдану. Вона дозволяє слідчим органів Генпрокуратури і прокурорам перевестися до ДБР без проведення конкурсу, якщо вони до встановленого Кримінальним процесуальним кодексом терміну вели справи щодо злочинів, скоєних проти активістів Революції Гідності. Однак перевестися до ДБР прокурори і слідчі повинні до 11 січня 2020 року.

Також відповідно до закону, ДБР стане державним правоохоронним органом, який повинен попереджати, виявляти, припиняти, розкривати і розслідувати злочини, які відносяться до його компетенції. Раніше ДБР було центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність.

Відповідно до закону, структуру ДБР тепер визначає президент України. При цьому в центральному апараті та територіальних управліннях ДБР має працювати не більше 1600 чоловік.

Директора ДБР, першого заступника та заступників призначають на п’ять років. Один і той же людина може займати одну і ту ж посаду, або одну з трьох посад, які не більше двох термінів. Директора ДБР тепер призначає президент без подання прем’єр-міністра України. Кандидатуру йому являє комісія після проведення конкурсу. До складу Комісії входять три людини певні Офісом президента, три – Верховною Радою і три – Кабінетом міністрів на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює в сфері запобігання та протидії корупції.

У прийнятому законі також прописані підстави для звільнення директора ДБР.

У зв’язку з істотною зміною повноважень директора ДБР з дня набрання чинності закону припиняються повноваження чинного глави ДБР Романа Труби та його заступників і починається процес по перезапуску органу.

Президент Володимир Зеленський перед початком засідання Верховної Ради закликав нардепів проголосувати за його законопроект і підтримати поправки до нього. ««Права рука» директора ДБР підозрюється в отриманні хабаря у розмірі $150 000. Ще один аргумент на користь необхідності перезавантажити керівництво Бюро. Ця інституція створювалась як незалежна та об’єктивна. Шкода, якщо ці добрі наміри не справдяться», – написав Зеленський на своїй сторінці в Facebook.

Нагадаємо: 

  • 10 жовтня 2019 року у структурі Генеральної прокуратури України створено Департамент процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013 – 2014 роках.
  • З 21 листопада 2019 року органи прокуратури втратили повноваження ведення досудового розслідування. 
  • 21 листопада адвокатка родин Героїв Небесної Сотні Євгенія Закревська оголосила голодування в прямому ефірі ток-шоу «Право на владу» з вимогою законодавчо забезпечити можливість слідчим Генпрокуратури, що розслідували справи Майдану, продовжити слідство у складі Державного бюро розслідувань.