Законопроєкт про пенсії не передбачає виплат прямо на окупованих територіях – нардеп Третьякова

Новини
Голова Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова Фото: realist.online

Новий законопроєкт щодо пенсій не передбачає виплат безпосередньо на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей, а також в анексованому Криму.

Про це повідомила одна з авторок законопроєкту №2083-д, нардеп фракції «Слуга народу», голова Комітету Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, передає видання «Новости Донбасса».

«Хочу сказати, що цей законопроєкт не опрацьований для того, щоб виплачувати гроші в кеші на території непідконтрольній, в банках, які не співпрацюють з українською банківською системою», – сказала Третьякова.

Вона пояснила, що документ спрямований на вимушених переселенців і жителів окупованих територій, які виїжджають в підконтрольні українському уряду райони за виплатами.

Третьякова зазначила, що законопроєкт передбачає спрощення виплати пенсії, зокрема, відмову від норми про обов’язкову реєстрацію в якості внутрішньо переміщеного особи (ВПО).

Також вона підтвердила, що питання про виплату пенсій безпосередньо на непідконтрольній частині Донбасу за допомогою міжнародних організацій дійсно розглядалось. Але, за її словами, переговори ще не завершені.

Нагадаємо:

  • 26 листопада в Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №2083-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію». Він повинен вирішити питання виплати пенсії громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольних української влади територіях. Зокрема, законопрєкт передбачає відв’язування виплати пенсій від статусу внутрішньо переміщеного особи.
  • На думку правозахисників «Донбас SOS», законопроєкт №2083-д допоможе найбільш уразливішій категорії населення – переселенцям, людям похилого віку та людям, які проживають на непідконтрольних територіях.
  • За даними Українського офісу ООН з координації гуманітарних питань, понад 560 тисяч людей похилого віку були позбавлені доступу до пенсій на Донбасі через бюрократичні перепони.
  • За інформацією Пенсійного фонду України, пенсіонери-переселенці позбудуться пенсій, якщо відмовляться від статусу ВПО. Подробиці читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Невиплата пенсійних боргів переселенцям: дискримінація заради економії».