Правозахисники вказують на негативні моменти нового Порядку перетинання лінії розмежування

Новини
КПВВ Станиця Луганська Фото: dpsu.gov.ua

У новому Порядку перетинання лінії розмежування на Донбасі, який набрав чинності 28 листопада, є ряд негативних і сумнівних моментів. Зокрема, громадян перевіряють по не пов’язаним між собою базам прикордонників і СБУ, хоча в них внесена ідентична інформація. Це збільшує час на перевірку на контрольних пунктах в’їзду-виїзду.

Про це виданню «Донецкие новости» розповів юрист-аналітик громадської організації «Донбас SOS» Михайло Фоменко.

За його словами, до негативних моментів в новому Порядку можна віднести нечіткість деяких формулювань, що дає можливість для їх широко тлумачення.

«Так, залишається визначення «особи, причетні до збройної агресії Російської Федерації», що є занадто загальним і може включати всі навчальні, медичні, комунальні і т.д. установи на тимчасово окупованій території і їх працівників», – сказав Фоменко.

Крім того, додав він, громадян на КПВВ перевіряють відразу по двох базах: Держприкордонслужби та СБУ.

«Передбачена і необхідність в отриманні дозволів фізособі для громадян України – в даний час всі пункти в’їзду-виїзду мають доступ до системи прикордонного контролю «Гарт-1», наявність окремого реєстру дозволів СБУ за фактом створює додаткове навантаження у вигляді оформлення пропуску протягом 15 днів, подвоює час на перевірку документів людини, бо системи між собою не пов’язані, але в них вноситься ідентична інформація», – зазначив експерт.

Також, він вказав на сумнівні моменти в новому Порядку.

«Наприклад, постановою передбачено, що громадяни України, які взяті на облік як внутрішньо переміщені особи (ВПО) і є одержувачами пенсій, з метою однозначного їх ідентифікації при перетині лінії розмежування можуть поряд з паспортним документом надавати також пенсійне посвідчення, виготовлене у формі платіжної картки», – пояснив Фоменко.

На його думку, незрозуміло для чого внесли дану норму – такі дані щодо особи не вносяться в базу прикордонників.

До позитивних моментів нового Порядку експерт відніс запровадження переліку заборонених до переміщення через лінію розмежування товарів замість переліку дозволених. Також в документі передбачено і пільговий порядок пропуску через лінію дотику для осіб з інвалідністю. «Серед плюсів і можливість переміщення через лінію розмежування у разі переїзду на нове місце проживання особистих речей в ручній поклажі та супроводжуваному багажі іншими транспортними засобами (вантажні автомобілі, автобуси, трактори і т.д.)», – зазначив Фоменко.

Нагадаємо:

  • Уряд України спростив Порядок перетину та перевезення товарів через лінію розмежування для громадян, які проживають на окупованій території Донецької та Луганської областей.
  • 28 листопада набув чинності новий Порядок в’їзду осіб і переміщення товарів на тимчасово окуповані території (ТОТ) у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб та переміщення товарів із цих територій. Під час виїзду з тимчасово окупованих територій громадяни України повинні мати дозвіл фізичній особі та пред’явити будь-який документ, що підтверджує громадянство України. Громадяни України в напрямку тимчасово окупованої території можуть слідувати за умови пред’явлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, тимчасового посвідчення громадянина України на підставі дозволу фізичній особі. Громадяни України, які не досягли 14 років, прямують до ТОТ і з неї з паспортом громадянина України для виїзду за кордон або свідоцтвом про народження, а громадяни України віком 14-16 років – за паспортом громадянина України чи закордонним паспортом. Дозвіл для них видається особі, яка супроводжує.
  • Правозахисник вказують, що жителі окупованих територій Донбасу не були вчасно поінформовані про новий Порядок перетину лінії розмежування, що призвело до інцидентів на контрольних пунктах в’їзду-виїзду, де, зокрема, не пропускали дітей через відсутність необхідних документів.