В Києві на майдані Незалежності проходить віче «Червоні лінії для Зе!»

Новини
Фото: hromadske.ua

В Києві На майдані Незалежності проходить віче «Червоні лінії для Зе!», спрямоване на застереження президента України Володимира Зеленського від здачі національних інтересів під час переговорів у «нормандському форматі» в Парижі і прямих переговорів із президентом РФ Володимиром Путіним.

Як повідомляє агентство Інтерфакс-Україна, на майдані Незалежності зібралося кілька тисяч людей. Біля підніжжя стели Незалежності встановлено сцену, з якої виступають організатори та активісти акції.

В учасників мітингу в руках прапори України, партійні прапори, а також плакати з написами: «червоні лінії для Зе!», «Ніяких компромісів», «Я не хочу в Союз», «Путін буде в суді», «Поверни не унітази – поверни Крим».

Віче проходить у спокійному режимі, правопорядок забезпечує Національна поліція, зокрема співробітники поліції комунікації.

Після офіційного початку акції учасники вшанували хвилиною мовчання загиблих на фронті, а також у нещодавній пожежі в Одесі.

Після цього почалися виступи кількох українських музичних колективів.

Заявлена мета акції – застерегти Зеленського про неприпустимість переходу «червоних ліній» на переговорах у Парижі 9 грудня, оголошених 3 грудня трьома фракціями парламенту. Серед вимог – недопущення федералізації і будь-яких компромісів з унітарного облаштування держави, компромісів щодо європейського та євроатлантичного курсу, жодних політичний дій, зокрема виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу, до виконання умов гарантування безпеки і деокупації. Також від глави держави вимагають не допустити компромісів щодо деокупації та повернення Криму Україні, а також припинення міжнародних судових процесів проти РФ.

Організаторами акції є: партії «Європейська солідарність», «Голос», «Батьківщина», «Свобода», Рух Опору Капітуляції, Українська Добровольча Армія, «Демократична сокира», ГО «Солідарна справа громад».

Як повідомлялось, 9 грудня лідери країн «нормандської четвірки»: президент України Володимир Зеленський, президент РФ Володимир Путін, президент Франції Еммануель Макрон та канцлерка Німеччини Ангела Меркель, проведуть зустріч у Парижі.

Нагадаємо:

  • 4 грудня Володимир Зеленський провів координаційну нараду в рамках підготовки до зустрічі в «нормандському форматі» 9 грудня в Парижі, в ході якої обговорили та затвердили п’ять можливих сценаріїв реінтеграції тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.
  • 27 листопада голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров в інтерв’ю «Голосу Америки» заявив, що відсутність згадки Криму в розмові з Володимиром Путіним під час нормандського саміту в Парижі буде сприйматися як згода України на анексію півострова.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що США можуть допомогти Києву в поверненні окупованого Росією Криму та запропонува формат переговорів для обговорення цього питання: Україна, Росія, США. Він додав, що буде піднімати це питання на зустрічі 9 грудня в Парижі у нормандському форматі.
  • У Кремлі заявили, що будь-яке обговорення з Києвом питання про повернення окупованого Криму Україні неможливе.
  • 7 грудня на закритому засіданні РНБО, яке пройшло під головуванням президента України Володимира Зеленського, був затверджений один із сценаріїв розвитку подій на Донбасі в зв’язку з майбутньою зустріччю в Нормандські форматі, який буде втілюватися в життя як основний.