«Мене вже не буде»: Зеленський прогнозує розведення військ на Донбасі протягом 6-8 років

Новини

Президент Володимир Зеленський прогнозує, що розведення військ по всій лінії зіткнення на Донбасі може зайняти 6-8 років.

«За шість місяців ми розвели три точки, тому я сказав, що якщо ви порахуєте 409 кілометрів контактної лінії, то ми будемо розводити 20 років. Мене вже не буде. Тому мені здається, що нам потрібно вирішити проблему конфлікту раніше. Якщо швидше і великими ділянками – ми можемо розвести за 6-8 років», – сказав він на брифінгу після саміту «нормандської четвірки» в Парижі.

Зеленський зазначив, що спочатку розведення пройде на ділянках, важливих для місцевих жителів.

«Тобто, не Щастя або Дебальцеве, де ми не можемо стратегічно, політично… Тому ми говорили про три гуманітарні точки: якийсь перехід, якийсь міст, щоб просто допомогти людям», – сказав український лідер.

Ці ділянки повинні визначити на переговорах в Мінську.

  • 9 грудня на переговорах «нормандської четвірки» лідери України, Росії, Німеччини та Франції погодили розведення військ на трьох нових ділянках уздовж лінії зіткнення на Донбасі. Воно повинно відбутися до березня 2020 року.
  • Восени 2016 року Тристороння контактна група в Мінську погодила розведення сил і засобів на трьох ділянках на лінії зіткнення – в Петровському, Золотому і Станиці Луганській. Рамкова угода передбачає розведення сил на кілометр углиб і вшир.
  • Відведення відбувся в жовтні на ділянках біля Золотого і Петровського. У Станиці Луганській розведення не відбулися через обстріли. В результаті біля Золотого і Петровського сторони повернулися на попередні позиції. На останній ділянці у Петровськом розведення відбулося в листопаді.