У Раді з’явився законопроект про продовження особливого статусу Донбасу

Новини
Верховна Рада України 09.07.2019. Розгляд Виборчого кодексу Фото investigator.org.ua

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №2569 про продовження особливого статусу Донбасу. Законопроект стосується продовження дії закону про особливий статус до кінця 2020 року.

Проект закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей» зареєстрований 10 грудня на сайті Верховної Ради.

Ініціатори – лідер фракції «Слуга народу» Давид Арахамія і глава партії Олександр Корнієнко.

Депутати від «Слуги народу» будуть голосувати за законопроект про особливий статус Донбасу, заявив під час політичного шоу «Пульс» в ефірі «112 Україна» депутат від «Слуги народу» Євген Шевченко.

Він стверджує, що якщо депутати не підтримають законопроект, це означає, що Україна порушує Мінські угоди.

«Якщо ми не пролонгуємо і цей закон втратить силу, значить, ми порушуємо Мінський процес. Тому однозначно буде проголосований. Але у мене з цього приводу є своя власна думка, я вважаю, що Мінські домовленості спочатку є мертвими. Там є дуже складні юридичні проблеми , пов’язані з тим, що особливий статус в Конституцію потрібно вносити в перший розділ», – сказав Євген Шевченко.

За його даними, такі зміни необхідно виносити на референдум, але при цьому закону про референдум немає.

  • Президенти Франції, Німеччині, Україні та РФ досягли низки домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.
  • Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вказав на «червоні лінії» та, зокрема, ключові моменти, які будуть умовою для можливості проведення виборів в ОРДЛО, що будуть закріплені у новому законі про особливий статус Донбасу. Він пообіцяв, що документ буде писатись разом з громадськістю і закордонними партнерами України.
  • Президент Владимир Зеленский на пресс-конференции после встречи в нормандском формате заявил, что никакой федерализации Украины не будет, а также перечислил достигнутые договоренности. Зеленский также сделал акцент на нескольких «красных линиях», которые Украина никогда не переступит: невозможность федерализации, невозможность компромиссов через уступки в пределах территорий. Также не будет никакого влияния на вектор движения и развития Украины. Кроме того, никаких компромиссов по Крыму. «Донбасс и Крым — это Украина», — сказал Зеленский.