Бойовик «ДНР» зайшов не на той блокпост і отримав 8,5 років позбавлення волі

Новини
Фото: Прямий

Про затримання Юрія Слатова у квітні 2019-го прес-служба ООС відзвітувала як про взяття в полон члена розвідувальної групи. В суді з’ясувалося, що бойовик зайшов не на той блокпост. Тепер він отримав 8,5 років позбавлення волі.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань із посиланням на вирок Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 4 грудня 2019 року.

Мешканець Донецька Юрій Слатов отримав 8 років та 6 місяців за статтею 258–3 Кримінального кодексу України («Створення терористичної групи чи терористичної організації»). Вирок ще може бути оскаржений в апеляційній інстанції.

За матеріалами справи, у травні 2018 року Слатов вступив у ряди організації «Донецька народна республіка», отримав «временное удостоверение личности», спеціальність «старший стрілець» та позивний «Сват».

У квітні 2019 року його затримали українські військовослужбовці. Обвинувачений провину визнав. За його словами, він приєднався до «ДНР» через безробіття. Був зарахований до мотострілецької частини, отримав зброю — автомат АК-74 та набої, прийняв “військову присягу”. 

У суді обвинувачуваний сказав, що знаходився на лінії розмежування, й до його обов`язків входила охорона цієї лінії від ЗСУ. Зі зброї начебто стріляв тільки на навчаннях, у військовослужбовців не стріляв, але розумів, що міг це робити.

За час «служби» Слатов отримував винагороду приблизно 18–19 тисяч російських рублів. 

У день затримання він повертався «до своїх», але заблукав та помилково вийшов на позиції українських військових.

У суді також допитували трьох свідків — військових, які затримали бойовика. Усі вони розповіли, що в той вечір побачили невідомого та зробили попереджувальні постріли. Той почав просити не стріляти і здався. Зброї в затриманого не було.

Прес-служба Операції об’єднаних сил 5 квітня 2019 року оприлюднила інформацію про затримання про взяття в полон бойовика Юрія С.

«Розвідувальна група ворога намагалася вийти в тил наших позицій на Донецькому напрямку. Добре організована бойова служба на передньому краї та посилена пильність наших бійців, які несуть службу на спостережних постах, дозволили викрити наміри противника. У ході короткого бою ворог відступив, нашими військовослужбовцями взято в полон бойовика російсько-окупаційних військ», — йшлося в повідомленні.

  • Бойовики так званої «ДНР» 12 листопада передали на підконтрольну уряду України територію тіло українського бійця Романа Беспалого, одного з восьми військовослужбовців, які потрапили у полон 22 травня 2019 року, заїхавши на вантажівці на окуповану територію. Однак родичі Беспалого заявляють, що це не його тіло, в якому, до того ж, не було внутрішніх органів.
  • Волноваський районний суд Донецької області призначив покарання у вигляді позбавлення волі мешканцю окупованої Донеччини, який служив заряджаючим артилерійського розрахунку у незаконному збройному формуванні «ДНР». Засудженого звільнили у залі суду, зарахувавши йому перебування під вартою у термін відбування покарання.