У Криму «суд» почав повторно розглядати справу засудженого правозахисника Машаріпова

Новини
Правозахисник Юнус Машаріпов Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму «Ялтинський міський суд» 16 грудня почав заново розглядати по суті кримінальну справу стосовно кримськотатарського правозахисника, жителя Ялти Юнуса Машаріпова, якого рік тому цей же «суд» засудив до чотирьох років колонії за нібито виготовлення вибухового пристрою і планування підпалу лісу в горах. Машаріпов тоді заявив, що в ФСБ тортурами змусили його обмовити себе.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність» з посиланням на адвоката за призначенням Сергія Мисюка з Ялтинської колегії адвокатів.

Кримінальну справу стосовно Машаріпова почали слухати повторно після того, як «Верховний суд» задовольнив його касаційну скаргу на вирок. У листопаді минулого року «Ялтинський міський суд» засудив Машаріпова до 4 років колонії загального режиму зі штрафом в розмірі 110 тисяч рублів за ч.1 ст.223.1 (незаконне виготовлення вибухового пристрою), ч.1 ст.222.1 (незаконне придбання, зберігання і носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв) КК РФ.

«Зараз стадія суду знаходиться на самому початку судового слідства. Захист повністю підтримує громадянина Машаріпова, оскільки при вивченні справи, ми прийшли до висновку, що вина його не доведена. З огляду на дані обставини, вважаю, що в подальшому необхідно доводити його невинність спочатку в суді першої інстанції», – розповів Мисюк.

Він також уточнив, що судовий розгляд відновиться тільки через місяць – у січні 2020 року.

Раніше лікарі Кримської республіканської психіатричної лікарні визнали Машаріпова «неосудним». У зв’язку з цим адвокат не виключив, що в майбутньому буде клопотати про проведення альтернативної або повторної психіатричної експертизи щодо свого підзахисного.

Сам Машаріпов, за словами захисника, «періодично скаржиться» на головні болі, а також на болі в інших частинах тіла. Раніше він заявляв про побиття і катування струмом, які застосували до нього співробітники ФСБ.

Нагадаємо:

  • В грудні 2017 року в Криму житель Ялти, правозахисник Юнус Машаріпов, заарештований за звинуваченням у нібито виготовленні вибухового пристрою, заявив про тортури з боку співробітників ФСБ, які змусили його обмовити себе. Він розповів, що 27 вересня 2017 року невідомі напали на нього, побили, а потім доставили в будівлю управління ФСБ в Ялті, де його допитували про часті поїздки на материкову Україну. На допиті він повідомив, що з 2014 року він займався правозахисною діяльністю, «повідомляючи організаціям про порушення прав дітей, інвалідів, пенсіонерів». Після цього Машаріпова почали бити і катувати електричним струмом. Правозахисник стверджує, що йому довелося обмовити себе. У свідченнях, які, за словами Машаріпова, були отримані під тортурами, він вказав, що був «агентом СБУ і виконував їх завдання». Його змусили повторити покази під запис відеокамери, знявши при цьому кілька дублів.
  • Проти Машаріпова було порушено кримінальну справу за звинуваченням у виготовленні вибухового пристрою, який, судячи з матеріалів справи, було виявлено в результаті обшуку в 50 метрах від храму Архістратига Михаїла на Севастопольському шосе. 27 вересня Машаріпов був заарештований «Ялтинською міською судом» на два місяці. Під час засідання правозахисник заявив про тортури, однак реакції «суду» не було. Від дачі показань Машаріпов відмовився на підставі 51-ї статті Конституції РФ.
  • 13 листопада 2018 року «Ялтинський міський суд» засудив Машаріпова до чотирьох років колонії за нібито виготовлення вибухового пристрою і планування підпалу лісу в горах.