Обмін утримуваними особами гальмується через відмову частини з них повертатися в «Л/ДНР» – росЗМІ

Новини
Фото: Current Time TV

Обмін утримуваними особами між Україною і так званими «ДНР» і «ЛНР» гальмується через те, що кілька десятків людей, яких Київ приготував для передачі, відмовляються повертатися на окуповану територію Донбасу і попросили виключити їх обмінних списків.

Про це повідомляє російське видання «Комерсант» з посиланням на джерела в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на сході України (ТКГ).

За словами одного з джерел, близько 40 осіб з числа тих, кого українська сторона готувалася передати на територію ОРДЛО, відмовилися брати участь в обміні. Співрозмовник не назвав усіх причин відмов, зазначивши лише, що серед відмовників є як ті, хто не хоче повертатися в непідконтрольні українському уряду райони Донбасу, так і ті, хто бажає відбути призначене покарання і тим самим закрити питання кримінального переслідування в Україні.

Лідери бойовиків «ДНР» і «ЛНР» критикують українську владу за те, що вона не здійснює так зване юридичну очищення (не закриває порушені кримінальні справи) обмінюваних осіб, через що вони після звільнення продовжують перебувати під слідством або вважатися злочинцями. Як пише видання, зокрема, жорстка вимога «ЛНР» «очистити» всіх, хто підлягає обміну, стало однією з причин того, що 18 грудня на засіданні ТКГ не вдалося узгодити проведення «великого обміну» до кінця року.

Друге джерело видання, близьке до однієї зі невизнаних «республік», підтвердило інформацію про відмовників, не назвавши їх число. «Це їх право не обмінюватися. Їх ніхто не змушує переїжджати. Для нас важливо, щоб була очистка. Щоб всі норми були дотримані і людина була звільнена і користувався рівними правами, як всі інші громадяни. Чи залишиться вона на території, підконтрольній Києву, або приїде до нас – вона може розпоряджатися своєю долею самостійно. Важливо, щоб його не примушували відмовитися від обміну. Це повинно бути підтверджено», – сказав він.

За інформацією «Комерсанту», спочатку під час переговорів про обмін йшлося про те, щоб перевірку добровільності відмови, яку запросили невизнані «республіки», здійснили представники Міжнародного Червоного Хреста. Однак керівники «ДНР» і «ЛНР» виступила проти цього і наполягли на тому, щоб перевірку здійснив координатор підгрупи ТКГ з гуманітарних питань Тоні Фріш.

При цьому Фріш зможе приступити до перевірки, яка передбачає зустрічі з відмовниками, тільки після католицького Різдва, яке відзначається 25 грудня.

Нагадаємо:

  • 9 грудня президенти України і РФ Володимир Зеленський і Володимир Путін в Парижі на «нормандському саміті» не домовилися про новий контракт на транзит і постачання газу, також не прийшли до домовленостей щодо кордону, але домовилися про обмін утримуваними особами.
  • 18 грудня Тристороння контактна група на засіданні у Мінську мала узгодити уточнені списки для обміну утримуваних осіб та визначити дату припинення вогню на Донбасі. Однак за результатами переговорів групі не вдалося досягти домовленостей про обмін «усіх встановлених на усіх встановлених». Також сторони вирішили не погоджувати новий режим припинення вогню, а підтримувати оголошений у липні «режим тиші».