Контракт з Газпромом на $7 млрд вигідніший за позов до Газпрому на $12 млрд – Юрій Вітренко

Новини
Глава НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко Фото: Pavlo_bagmut

Підписання контракту між НАК «Нафтогаз України» та російським ВАТ «Газпром» про транзит російського газу до Європи в обмін на відмову від усіх позовів є найкращим рішенням для України, вважає виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

Про це Вітренко написав у соцмережі Facebook.

Газпром міг би перекрити втрату українського газового транзиту за рахунок європейських газосховищ та транзиту скрапленого газу з півострова Ямал, стверджує Вітренко, посилаючись на розрахунки Оксфордського Інституту енергетичних досліджень.

«Той факт, що ми підписали контракт на транзит за принципом «качай або плати» на п’ять років — є непересічною подією за таких умов. Зауважу, що це перший раз в історії України, коли Газпром уклав контракт на транзит за європейським принципом «качай або плати»», – написав виконавчий директор «Нафтогазу».

За його словами, гарантовані обсяги транзиту, вказані у контракті – це мінімум, а не максимум, якого очікує українська сторона. При цьому додаткові обсяги з більшою гнучкістю бронювання будуть оплачуватися за більш високим тарифом, додає Вітренко.

Він також нагадав, що «Нафтогаз» змінив структуру транзиту, ставши його організатором, що дозволяє дозволяє більш гнучко застосовувати європейські правила до транзиту газу.

Газпром, за словами Вітренка, повністю відмовляється від спроб оскаржити рішення Стокгольмського арбітражу – це результат підписаної разом із контрактом угоди про врегулювання.

«Нам вдалося захистити Україну від штрафу за положенням контракту «бери або плати», який би перевищував 80 млрд доларів.

2 млрд доларів ми зекономили для України за рахунок перегляду контрактної ціни. Наприклад, у 2-му кварталі 2014 року ми знизили ціну з 485 до 356 дол.

5 млрд дол Газпром був змушений доплатити за за транзит: 2,1 мільярди доларів ми фактично отримали у вигляді газу (через залік, який провів арбтраж), 2,9 мільярди доларів Газпром сплатив грошима», – пише Вітренко.

Крім того, він пояснив, чому «Нафтогаз» відкликав скарги та позови до «Газпрому»: «Тразит газу – це десятки тисяч робочих місць. Це більш низькі тарифи на газ для споживачів Украіни. Це економічне заростання. Це доходи державного бюджету. Це геополітика і безпека. Тому нам потрібно було продовження транзиту, причому з гарантіями».

Також він послався на міжнародних партнерів, які, на його думку, не зрозуміли б «неконструктивної позиції України».

«Ми могли б виграти в арбітражі ці 12,2 мільярди тільки якби Газпром відмовився від транзиту. А він не відмовився», – написав Вітренко.

За його словами, завжди існувала загроза руйнування юридичної позиції України у газовій суперечці з Росією» з боку українських можновладців: «Останні п’ять з половиною років я постійно відчуваю ризик того, що якийсь некомпетентний або продажний можновладець свідомо або несвідомо зруйнує нашу юридичну позицію проти Газпрому. Декілька разів цей ризик майже реалізувався».

Нагадаємо:

  • 30 грудня 2019 року Україна і Росія підписали контракт на транзит газу до Європи терміном на п’ять років, мінімальна вартість якого – понад $7 млрд.
  • 20 грудня 2019 року Україна та Росія попередньо домовилися про транзит російського газу до європейських споживачів. 
  • 1 березня 2018 року НАК «Нафтогаз України» виграв Стокгольмський арбітраж проти російського «Газпрому». За рішенням арбітражу, «Нафтогаз» домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом узгоджених обсягів газу для транзиту. З урахуванням того, що раніше суд підтвердив борг української сторони за постачання газу на $2,018 млрд, за результатами двох арбітражних спорів на постачання і транзит «Газпром» має доплатити «Нафтогазу» $2,56 млрд.
  • Через небажання виконати рішення арбітражу борг «Газпрому» перед «Нафтогазом» збільшується майже на $200 млн на рік у вигляді відсотків.