Місія ООН вказує, що обмін ексберкутівців ускладнить розслідування «справ Майдану»

Новини
Фото: AP

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні вказує, що передача на окуповані території Донбасу в рамках обміну утримуваним особами п’ятьох ексберкутівців, які обвинувачуються у розстрілах людей в Києві на вул. Інститутській 20 лютого 2014 року, суттєво ускладнить розслідування «справ Майдану».

Про це йдеться у заяві Місії, опублікованій у Facebook.

Як зазначається, Моніторингова місія вітає одночасне звільнення Україною та так званими «ДНР» і «ЛНР» утримуваних під вартою осіб, що відбулося 29 грудня на КПВВ «Майорське» у Донецькій області.

«Водночас ми поділяємо занепокоєння жертв та родичів загиблих на Майдані. Передача п’яти співробітників спецпідрозділу «Беркут», яких обвинувачують у вбивстві 48 та пораненні 80 протестувальників 20 лютого 2014 року, на територію, контрольовану самопроголошеними «республіками», суттєво ускладнить відправлення правосуддя та дотримання права жертв на справедливість. Раніше, у цій же справі, зусилля Генеральної прокуратури заочно притягнути до відповідальності інших співробітників «Беркута», які втекли з країни, виявилися безрезультатними», – йдеться у заяві.

В Місії також нагадали, що під час паризького саміту «Нормандської четвірки» було досягнуто розуміння про надання міжнародним організаціям «повного та безумовного доступу до всіх затриманих».

«Місія сподівається, що такий доступ на території, яка контролюється самопроголошеною «Донецькою народною республікою» та самопроголошеною «Луганською народною республікою» буде наданий найближчим часом», – заявили в Моніторинговій місії ООН.

Нагадаємо:

  • 29 грудня в рамках обміну утримуваних осіб Україні передали 76 громадян, які утримувалися РФ і бойовиками ОРДЛО. У свою чергу, Україна передала на окуповані території 127 осіб, в тому числі п’ятьох колишніх «беркутівців» Сергія Тамтуру, Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олега Янишевського і Олександра Маринченка, обвинувачених у розстрілі людей у ​​Києві на Інститутській 20 лютого 2014 року.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що передача представникам ОРДЛО п’яти екс-беркутівців, обвинувачених у вбивствах на Майдані, була умовою проведення обміну, і без їх видачі Україна не повернула б розвідників, які пройшли Дебальцеве. Він також також запевнив, що передача в рамках обміну екс-беркутівців «ніяк не зачіпає справу Майдану».
  • У Євросоюзі очікують, що Україна продовжить розслідувати «справи Майдану» і притягне всіх винних до відповідальності навіть після обміну утримуваними особами з ОРДЛО, в ході яких на окуповану територію були передані п’ять екс-беркутівців, обвинувачених у розстрілі людей у Києві на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року під час Революції Гідності.