Транзит газу територією України наступного року може сягнути 75 млрд кубів – Коболєв

Новини
Глава правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв Фото: UKRINFORM

Обсяги транзиту природного газу територією України наступного року можуть перевищити мінімально гарантовані і сягнути 75 млрд кубометрів.

Про це повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, коментуючи новий транзитний контракт між Україною і Росією, передає Центр журналістських розслідувань.

«Я очікую, що наступного року «Північний потік-2» ввести в експлуатацію не вдасться. За інформацією, яку я маю, РФ наразі не має судна, яке може добудувати «Північний потік-2». Якщо це припущення правильне, то в такому випадку я б очікував, що обсяг транзиту українською територією може сягнути 75 мільярдів кубометрів», – сказав Коболєв.

Він пояснив, що у 2019 році обсяг транзиту становив 90 млрд кубометрів, однак наступного року буде втрачений той обсяг, який перекинуть на добудований газопровід «Турецький потік» – 15 млрд кубометрів.

«Залишається 75 млрд кубометрів. Я б очікував на цьому рівні», – зазначив голова правління «Нафтогазу».

При цьому він зазначив, що тариф на прокачування гарантованих обсягів газу лишився незмінним. «Тариф встановлював регулятор на підставі європейських правил», – вказав Коболєв.

Нагадаємо:

  • 30 грудня 2019 року Україна і Росія підписали контракт на транзит російського газу до Європи терміном на п’ять років, мінімальна вартість якого – понад $7 млрд.
  • 1 березня 2018 року НАК «Нафтогаз України» виграв Стокгольмський арбітраж проти російського «Газпрому». За рішенням арбітражу, «Нафтогаз» домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом узгоджених обсягів газу для транзиту. З урахуванням того, що раніше суд підтвердив борг української сторони за постачання газу на $2,018 млрд, за результатами двох арбітражних спорів на постачання і транзит «Газпром» має доплатити «Нафтогазу» $2,56 млрд.
  • Через небажання виконати рішення арбітражу борг «Газпрому» перед «Нафтогазом» збільшується майже на $200 млн на рік у вигляді відсотків.