У Криму числиться тільки одна школа з вивченням української мови – Барієв

Новини
Ескендер Барієв, голова Кримськотатарського ресурсного центру Фото: investigator.org.ua

В окупованому Росією Криму офіційно числиться лише одна школа з вивченням української мови – в Феодосії.

Про це повідомив керівник «Кримськотатарського ресурсного центру», член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв в ефірі Радіо Крим.Реалії.

«Єдина школа, де вивчається українська мова, працює в Феодосії, але за даними місцевих жителів і це неправда, мову там не вивчають», – сказав Барієв.

За його інформацією, в 2019 році на півострові «тривали спроби закриття кримськотатарських шкіл».

«Тільки за офіційними даними змінився статус 16 з них: 7 шкіл залишилися зі статусом кримськотатарської мови, 5 шкіл перевели на двомовну освіту, решта 4 школи стали загальноосвітні», – зазначив Барієв.

Нагадаємо:

  • В окупованому Криму з 16 шкіл з кримськотатарською мовою навчання залишилося лише сім. Всі сім українських шкіл, які діяли до окупації, переведені на російську мову навчання.
  • 19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.