ДБР закуповує програмне забезпечення у фірми-фігуранта свого розслідування – Слідство.Інфо

Новини
Фото: dbr.gov.ua

Державне бюро розслідувань (ДБР) закупить програмне забезпечення у компанії «Ай Ай Ті Трейдінг», яка раніше фігурувала в розслідуванні відомства за фактом розтрати бюджетних коштів.

Про це йдеться в розслідуванні журналістів програми «Слідство.Інфо» з посиланням на портал системи державних закупівель ProZorro.

ГБР має намір купити програмне забезпечення Microsoft Office у фірми «Ай Ай Ті Трейдінг». Тендер був завершений 11 грудня 2019 року.

В аукціоні брали участь шість фірм, пропозиція «Ай Ай Ті Трейдінг» була найвигіднішою: 4 956 930 грн за 759 одиниць лота. У найближчого конкурента, фірми «Спан», пропозиція виявилася дорожче на 8 грн.

Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру судових рішень, «Ай Ай Ті Трейдінг» фігурує в кримінальному провадженні, пов’язаному з розтратою бюджетних коштів в особливо великих розмірах під час держзакупівель в 2018 році.

За даними слідства, представники фірми в змові з посадовими особами Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації завдали держбюджету України збитки на загальну суму майже 300 тис. грн.

У жовтні 2019 року Печерський райсуд Києва надав слідчим ГБР доступ до документації «Ай Ай Ті Трейдінг».

Також недавно компанія підписала договір з Управлінням справами Верховної Ради. Їм «Ай Ай Ті Трейдінг» за 2,6 млн гривень поставить понад 450 пакетів програмного забезпечення Microsoft Office для комп’ютерів.

Як відзначають журналісти, ДБР не вперше проводить закупівлі у фігурантів власних розслідувань. В середині грудня 2019 року Бюро закупило техніки на 35 млн гривень у фігуранта розслідувань про розкрадання державних коштів. А до цього ДБР уклало договір на понад 77 млн гривень з фірмою, яка раніше завищувала ціни на будматеріали при ремонті лікарні.

Нагадаємо:

  • 3 грудня 2019 року Верховна Рада прийняла президентський законопроект про перезавантаження Державного бюро розслідувань, який передбачає дострокове припинення повноважень директора ДБР Романа Труби та його заступників. 24 грудня президент Володимир Зеленський підписав закон.
  • 27 грудня Володимир Зеленський звільнив Романа Трубу з посади директора Державного бюро розслідувань.
  • 28 грудня Володимир Зеленський підписав указ №961/2019 про призначення народної депутатки від «Слуги народу» Ірини Венедіктової тимчасово виконуючою обов’язки Директора Державного бюро розслідувань.