Зеленський підписав закон про перезавантаження ДБР

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про Державне бюро розслідувань» щодо вдосконалення діяльності відомства. Законопроект № 2116 був підтриманий голосами 250 народних депутатів.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Документ передбачає посилення повноваження директора ДРБ і дозволяє переведення прокурорів, які розслідували справи Майдану в ДБР без обов’язкового проведення конкурсу.

З моменту вступу закону в силу директор ДБР Роман Труба і його заступники автоматично звільнені.

Закон також дає президенту повноваження призначать директора ДБР за поданням конкурсної комісії без подання прем’єр-міністра.

За інформацією ЗМІ, Конституційний Суд визнав неконституційним законопроект про закріплення в Конституції повноважень президента призначати і звільняти директорів Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і ДБР.

Верховна Рада прийняла президентський законопроект про перезавантаження Державного бюро розслідувань, який передбачає дострокове припинення повноважень директора ДБР Романа Труби та його заступників. У законі також врахована поправка, яка розблоковує розслідування справ Майдану, які раніше вела Генпрокуратура України.

Нагадаємо: 

  • 10 жовтня 2019 року у структурі Генеральної прокуратури України створено Департамент процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013 – 2014 роках.
  • З 21 листопада 2019 року органи прокуратури втратили повноваження ведення досудового розслідування. 
  • 21 листопада адвокатка родин Героїв Небесної Сотні Євгенія Закревська оголосила голодування в прямому ефірі ток-шоу «Право на владу» з вимогою законодавчо забезпечити можливість слідчим Генпрокуратури, що розслідували справи Майдану, продовжити слідство у складі Державного бюро розслідувань.