Суд зупинив провадження про держзраду ексдепутата Криму Дрібного: його оголосили в розшук

Новини
Ексдепутат Верховної Ради АР Крим Віктор Дрібной Фото: politika-crimea.ru

Деснянський райсуд Києва зупинив провадження про обвинувачення у державній зраді ексдепутата Верховної Ради АР Крим Віктора Дрібного через неможливість встановлення його місцезнаходження. Колегія суддів вважає непереконливими надані докази перебування Дрібного в окупованому Криму і оголосила його в розшук.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на ухвалу суду від 24 грудня 2019 року.

Колегія суддів у складі Олени Журавської, Олени Лісовської та Валерії Бабко вважає, що немає переконливих доказів того, що ексдепутат Верховної Ради Криму Віктор Дрібной знаходиться на тимчасово окупованій території України.

В ухвалі суду Києва зазначено, що місцезнаходження обвинуваченого встановити неможливо, тому колегія суддів прийняла рішення оголосити його в розшук.

Організацію виконання розшуку доручили прокуратурі Автономної Республіки Крим. До розшуку Дрібного кримінальне провадження в суді зупинено.

Кримінальне провадження щодо ексдепутата українські правоохоронні органи відкрили у 2017 році. Дрібного обвинувачують у державній зраді за ст.111 Кримінального кодексу України.

Навесні 2014 року він разом з іншими депутатами Верховної Ради АРК голосував за проведення так званого «загальнокримського референдуму», вихід Автономної Республіки Крим та Севастополя зі складу України, створення окремого державного утворення «Республіка Крим» та входження цього нелегітимного «державного утворення» до складу РФ.

Віктор Дрібной був депутатом ВР АРК від Партії регіонів VI скликання, членом депутатської фракції «Регіони Криму».

У 2001-2009 роках Дрібной займав посади заступника начальника відділу реалізації, заступника начальника комерційного департаменту; начальника відділу реалізації, заступника директора, директора дирекції з комерції; заступника голови правління ДАТ «Чорноморнафтогаз». У червні-жовтні 2009 року – виконавчий директор ТОВ «Крим ТЕЦ». З жовтня 2009 року – директор Кримської філії ДП «Нафтогазмережі». З червня 2010 року – голова правління ВАТ «Кримгаз».

Після окупації Криму з листопада 2014 року – генеральний директор ТОВ «Альянс-Газ».

Нагадаємо:

  • 18-19 грудня 2017 року прокуратура АРК повідомила про підозру семи колишнім депутатам Верховної Ради АРК у вчиненні державної зради. Серед них був і Віктор Дрібной. За їх безпосередньої участі незаконно було прийнято ряд постанов, результатом прийняття яких стала незаконна окупація території Криму Росією.
  • У вересні 2019 року Деснянського райсуд Києва зупинив провадження про держзраду ексдепутата ВР АРК, нині «сенатора РФ» Сергія Цекова. Суд вважає, що не надано переконливих доказів того, Цеков знаходиться на тимчасово окупованій території України, його повторно оголосили в розшук.
  • У грудні 2019 року Святошинський райсуд Києва заочно засудив за державну зраду до 14 років позбавлення волі колишню депутатку ВР АРК, нині «депутата Госдумы РФ» Світлану Савченко.