Колишня компанія «Авліта» Ахметова отримала російський сертифікат у Криму на обслуговування контейнерних вантажів всупереч рішенням IMO

Новини

ПрАТ «Стивідорна компанія «Авліта», бенефіціаром якої до 2016 року був Рінат Ахметов, отримала російський сертифікат в Криму на обслуговування контейнерних вантажів всупереч рішенням International Maritime Organization (IMO). Сертифікат виданий Російським морським регістром судноплавства.

Про це йдеться в розслідуванні Катерини Яресько на сайті Myrotvorets News.

В статті надано докази, що цією компанією проводилась робота з контейнерними вантажами в закритому Україною порту Севастополь.

Судно SOLIDAT (IMO: 7614599) здійснювало контейнерні перевезення Новоросійськ-Севастополь і Амбарли-Севастополь, а потім його здали на металобрухт в турецькому порту Аліага 24.12.2019. На фото з розбірки в порту Аліага можна побачити, в якому стані знаходиться корпус судна.

На російських спеціалізованих інформаційних ресурсах є згадки про контейнерні вантажі в порту Севастополь: «Авліта» названа серед компаній, які показали найбільше зниження контейнерообігу за період січень-лютий 2019, СФ ТОВ «Авал» «СТІВІДОРНА КОМПАНІЯ  «АВЛІТА» (порт Севастополь) – на 88,1%, до 119 TEU.

На сайті Російського морського регістру судноплавства (РМРС) є окрема сторінка про технічний супровід контейнерів, де вказані всі необхідні процедури та документи, у відповідності до вимог, встановлених International Maritime Organization (IMO).

Компанії, які обробляють контейнерні вантажі, мають оформлювати сертифікат VGM – посвідчення про визнання організацій або компаній, що діють в рамках Резолюції IMO MSC.380 (94) для визначення перевіреної маси брутто контейнерів.

Детально про те, як працює в закритому порту Севастополя стивідорна компанія «Авліта» – у розслідуванні Валентини Самар «Крута перевалка» (Центр журналістських розслідувань для проекту Слідство.інфо).

Нагадаємо: 

  • Портові активи українського олігарха Ахметова у Севастополі перейшли компанії з ВПК Росії, яка знаходиться під санкціями США і України.
  • Прокуратура АРК розслідує кримінальні провадження по фактам роботи стивідорної компанії «Авліта» Ріната Ахметова в закритих Україною портах окупованого Криму. 
  • Через термінал «Авліта» в Севастополі проходить майже три чверті експорту зерна з окупованого Криму.