Рада планує відновити роботу української делегації в ПАРЄ

Новини
Парламентська Асамблея Ради Європи Фото: УНИАН

Верховна Рада планує відновити в 2020 році участь української делегації в роботі Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Проект постанови №2718 про заяву ВРУ «Щодо участі Постійної делегації Верховної Ради України в роботі Парламентської Асамблеї Ради Європи у 2020 році» 11 сiчня зареєстрований у парламенті.

Ініціатором документу виступила голова постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ, народний депутат від «Слуги народу» Єлизавета Ясько, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на сайт українського парламенту.

У пояснювальній записці до проекту постанови нагадується, що 26 червня 2019 року ПАРЄ прийняла резолюцію, наслідком якої стало повернення делегаціїъ РФ до роботи в Асамблеї.

«Це відбулося без виконання вимог, що містяться у низці резолюцій ПАРЄ щодо України, які стали підставою для запровадження і продовження санкцій проти Росії. З моменту безумовного повернення делегації РФ до ПАРЄ ситуація з правами людини та демократією в Росії, а також на окупованих нею територіях, продовжує погіршуватися», – йдеться в документі.

Також вказується, що сьогодні Україна перебуває в складних умовах, оскільки протистоїть російській агресії і в той же час, сумлінно дотримується взятих зобов’язань перед Радою Європи.

«Саме тому, робота Делегації України в щорічній сесії ПАРЄ 2020 року є дуже необхідною для сприяння виконанню Україною своїх зобов’язань як повноправного члена Ради Європи, а також активної участі у вдосконаленні існуючих та створенні нових правозахисних стандартів Ради Європи», – йдеться в пояснювальній записці до проекту постанови.

Також зазначається, що метою участі делегація України в роботі ПАРЄ є недопущення збереження існуючої ситуації в Європі, яка склалася у результаті агресивної зовнішньої політики РФ, доведення об’єктивної інформації про протиправні діяння РФ на окупованих територіях нашої держави та зусилля України для припинення збройної агресії з боку країни-члена РЄ і подолання її наслідків, а також недопущення використання трибуни ПАРЄ для поширення неправдивих наративів про ситуацію в Україні

«Рішення про Участь делегації України в роботі ПАРЄ у 2020 році відповідає національним інтересам і євроатлантичному курсу України», – стверджується в записці.

Нагадаємо:

  • 26 червня 2019 року у Страсбурзі ПАРЄ ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації РФ без жодних обмежень, попри порушення нею принципів Ради Європи. Делегації України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії оголосили демарш в ПАРЄ і покидають її сесію.
  • У регламент ПАРЄ додана норма, яка скасовує право організації накладати ключові санкції на будь-яку національну делегацію, включаючи Росію. Асамблея більше не зможе обмежувати право голосу, право виступу, право участі та голосування у комітетах асамблеї – не зважаючи на те, яких порушень припустилася держава та її депутати.
  • Делегація Верховної Ради України у ПАРЄ офіційно відмовилась від участі в осінній сесії Асамблеї з 30 вересня по 4 жовтня та в урочистостях з нагоди 70-річчя Ради Європи через повернення до роботи в ПАРЄ російської делегації без виконання вимог резолюцій Асамблеї, схвалених у відповідь на російську агресію проти України.