ПАРЄ погодилася повернути делегацію РФ без жодних санкцій. 7 країн оголосили демарш

Новини
Парламентська Асамблея Ради Європи Фото: УНИАН

У Страсбурзі Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) у середу, 26 червня, ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації РФ без жодних обмежень, попри порушення нею принципів Ради Європи. Делегації України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії оголосили демарш в ПАРЄ і покидають її сесію.

Про це повідомляє видання «Європейська правда», передає Центр журналістських розслідувань.

Після дебатів депутати ПАРЄ переважною більшістю відхилила всі поправки, запропоновані представниками України, Грузії, Британії, Латвії та низки інших держав, та затвердили резолюцію в цілому. За проголосували 116 депутатів, 52 – проти, 15 утрималися.

У відповідності до цього рішення, повноваження делегації РФ підтверджені без обмежень.

Як пише видання, примітно, що документ визнав численні порушення принципів Ради Європи з боку російської держави та з боку російського парламенту, але обмежився «закликом» виконати попередні резолюції, винісши окремо лише 5 вимог:

– відпустити 24 українських моряків, захоплених поблизу Керченської протоки;
– невідкладно заплатити внески до бюджету Ради Європи;
– безумовно співпрацювати зі слідством щодо збиття авіалайнера MH17;
– докласти зусиль, щоби зупинити переслідування ЛГБТ у Росії, особливо в Чечні, та покарати тих, хто порушував права цих людей раніше;
– співпрацювати зі світовою спільнотою у розслідуванні вбивства Бориса Немцова.

Пропозиції України розширити цей список новими порушенням в окупованих Криму та Донбасі були відхилені.

На наступній сесії ПАРЄ можливе повторне оскарження повноважень російської делегації у разі, якщо Венеціанська комісія підтвердить, що російські депутати обрані нелегально через голоси кримчан.

Представники 7 держав-членів Ради Європи у її парламентській асамблеї оголосили демарш у ПАРЄ через повернення делегації РФ.

Фото: Facebook Volodymyr Ariev

«Безумовне відновлення прав російської делегації без виконання жодної з численних вимог Асамблеї суперечить основним цінностям Ради Європи та її статуту. Цей крок посилає дуже неправильний сигнал країні, яка вдалася до збройної агресії, до отруєнням, яка не дотримується прав своїх громадян і прагне дестабілізувати демократії в Європі», – йдеться у спільній заяві делегацій України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії, яку зачитала представниця латвійської делегації у ПАРЄ Лінда Озола.

Ці 7 держав оголосили про спільні дії у ПАРЄ за «безпрецедентної кризи довіри (до Ради Європи), яка була створена на цьому тижні».

«Майбутнє Ради Європи знаходиться під загрозою в цілому, оскільки Рада Європи втрачає довіру людей, яких вона захищає … Ми повертаємося додому, щоб проконсультуватися з нашими парламентами та урядами про спільні дії в Асамблеї на наступних сесіях», – йдеться у спільному документі.

Голова делегації України Володимир Ар’єв повідомив, що після підтвердження повноважень росіян в Асамблеї українські делегати покидають ПАРЄ і рішення про подальшу участь України в роботі цієї організації вже прийматиме нова Верховна Рада, обрана на дострокових виборах 21 липня.

«Злочинців залишили непокараними. Проігнорували вбитих, наплювали на поранених і скалічених, забули про постраждалих. Чужа біда не болить. Понад 5 років ми тримали агресора, злочинців поза межами ПАРЄ. Весь час їх намагалися повернути різними шляхами: тиснули, шантажували. Українська делегація витримала – не витримала Рада Європи. Дуже і дуже дякую всім колегам з української делегації за спільні битви і перемоги, дякую за гідне протистояння несправедливості до кінця. Ви чудові! Краща команда, яка багато разів зробила неможливе. Це мій останній день в ПАРЄ. Наступна Верховна Рада вирішить сама, чи брати участь в роботі дискредитованої організації. Мені просто неймовірно шкода бачити руйнацію організації, до якої я прийшов в 2013 з надією, а тепер залишаю з глибоким розчарування», – написав Ар’єв на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо:

  • В ніч на 25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка може ускладнити або заблокувати накладання санкцій на російську делегацію та забезпечує повернення Росії до Асамблеї без виконання міжнародних зобов’язань. За неї проголосувало 118 делегатів, 62 проти, 10 утрималися. Проти ухвалення такої резолюції голосували делегації України, Британії, Грузії, країн Балтії, Польщі та Швеції.
  • У регламент ПАРЄ додається норма, яка скасовує право організації накладати ключові санкції на будь-яку національну делегацію, включаючи Росію. Асамблея більше не зможе обмежувати право голосу, право виступу, право участі та голосування у комітетах асамблеї – не зважаючи на те, яких порушень припустилася держава та її депутати.
  • МЗС України вважає, що схвалена ПАРЄ резолюція, яка дозволяє повернути російську делегацію до роботи в організації, є неприпустимою поступкою Росії, яка з 2014 року здійснює збройну агресію проти України, грубо порушуючи норми і принципи міжнародного права, у тому числі Статуту Ради Європи.
  • 25 червня українська делегація частково припинила участь в сесії ПАРЄ та попросила Верховну Раду розглянути питання про зупинення участі України в Асамблеї через ухвалення нею резолюції, яка повертає до роботи в організації делегацію РФ.