Євросоюз занепокоєний широкомасштабною мілітаризацією Криму Росією

Новини
Фото: Thomas Peter

Європейський Союз глибоко занепокоєний з приводу широкомасштабної мілітаризації Росією окупованого Криму, що загрожує безпеці у Чорноморському регіоні та за його межами.

Про це йдеться у заяві, виголошеній делегацією Євросоюзу під час засідання Форуму ОБСЄ зі співробітництва в галузі безпеки у Відні, повідомляє агентство Укрінформ.

«Ми висловлюємо глибоке занепокоєння з приводу широкомасштабної мілітаризації Кримського півострова з боку Росії, яка продовжує впливати на безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні та за його межами», – зазначається у документі.

Крім того, у ЄС рішуче засудили акти агресії РФ проти України та нагадали, що не визнають незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Росією.

Нагадаємо:

  • 6 листопада 2019 року заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок повідомив у штаб-квартирі ООН, що російська військова присутність у Криму збільшується і станом на осінь 2019 року становить 31,5 тис. військових, а також близько тисячі одиниць техніки, зокрема танків, броньованих машин, потужних бойових засобів артилерії, авіації та флоту.
  • Начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України Руслан Хомчак заявив в рамках засідання Військового комітету ЄС в Брюсселі, що Росія окупувала Крим, оскільки півострів їй потрібен як військовий плацдарм для встановлення панування не тільки в Чорному, а й в Середземному морі.
  • 9 грудня 2019 року Генасамблея ООН прийняла резолюцію, що закликає Росію вивести свої війська з окупованого Криму і припинити тимчасову окупацію території України.
  • Аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков зазначає, що в окупованому Криму створене потужне військове угруповання, яке прикриває Росію з південного і південно-західного стратегічного напрямків і здатне виконувати завдання як щодо оборони, так і щодо наступу. РФ розглядає півострів як важливий елемент стратегії національної безпеки в «стримуванні можливої агресії з боку НАТО».