З 9 лютого спрощується порядок перетину адмінмежі з Кримом для дітей до 16 років – ДПСУ

Новини
КПВВ «Каланчак» Фото: dpsu.gov.ua

З 9 лютого набувають чинності затверджені урядом зміни, які спрощують порядок перетину адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом для дітей віком до 16 років у контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ).

Про це 16 січня повідомляє Державна прикордонна служба України.

«Згідно зі змінами, з 9 лютого цього року, виїзд на тимчасову окуповану територію України дітей віком до 16 років можливий у супроводі когось із батьків (усиновлювачів, опікунів, піклувальників або інших законних представників), або уповноважених ними осіб. Така можливість виникає, якщо ці діти в’їхали на підконтрольну українській владі територію в супроводі цих дорослих (когось із батьків чи уповноважених ними осіб). У таких випадках наявність другого з батьків чи доручень від нього не обов’язкова», – йдеться у повідомленні.

Крім того, виїзд дітей віком від 14 до 16 років на територію окупованого Криму, батьки яких проживають на півострові, можливий без стороннього супроводу за наявності інформації про навчання цих дітей в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

«В’їзд на ТОТУ громадян України, які виїхали з цієї території для оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, та виїзд з ТОТУ осіб, які виїжджали з цієї території для оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, здійснюється за умови пред’явлення довідки, виданої територіальним органом (підрозділом) ДМС», – вказали в Держприкордонслужбі.

Крім того зазначили у відомстві, змінами передбачено, що виїзд на ТОТУ та в’їзд з неї громадян України, які не досягли 16-річного віку, здійснюється за умови пред’явлення паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Як повідомлялось, Кабмін України спростив порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію Крим для дітей від 14 до 16 років. З 10 лютого вони зможуть їздити на півострів у супроводі лише одного з батьків.

Нагадаємо:

  • 4 червня 2015 року постановою КМУ №367 було затверджено Порядок в’їзду та виїзду з тимчасово окупованої території Криму. У Держприкордонслужбі пояснили, що згідно з документом, при перетині адмінкордону з Кримом щодо громадян України, які досягли 16-річного віку діє порядок, передбачений правилами перетину державного кордону громадянами України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р №57. Саме тому для подорожі дітям необхідно мати проїзний документ дитини або паспорт громадянина України.
  • Правозахисники вважають, що неповнолітніх українців повинні випускати з Криму без перешкод, для чого необхідно внести зміни до постанови Кабміну №367, яка забороняє перетин адмінкордону з окупованих півостровом громадянам України, які не досягли 16 років, без документа дитини про виїзд за кордон.
  • 12 липня 2019 року набрала чинності постанова Кабміну України №474, яка дозволяє дітям до 16 років, у яких ще немає українського паспорта, перетинати адмінмежу з окупованим Кримом в контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ) за свідоцтвом про народження та паспортом супроводжуючої особи.