П’ятьох покійних росіян-кримнашистів СБУ та Мінкультури забули виключити зі «списку нев’їзних» до України

Новини
Фото: Reuters

П’ятеро померлих російських акторів та співаків, які підтримали окупацію Криму та незаконно відвідували півострів, за що їм був заборонений в’їзд до України, до цього часу включені до Переліку осіб, що загрожують національній безпеці України. Цей список за зверненнями СБУ складає міністерство культури та публікує на своєму  сайті.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань із посиланням на накази міністерства культури України.

На сайті Мінкультури вказано, що востаннє Перелік оновлювався у жовтні 2019 року. Однак російські актори Станіслав Говорухін, Олег Табаков та співак Йосиф Кобзон померли ще у 2018 році, а оперна співачка Ірина Богачова та акторка Еліна Бистрицька – навесні 2019 року.

Загалом Перелік іноземних діячів культури та кіно, які загрожують нацбезпеці України, містить дані про 150 осіб, більшість з яких – російські актори, співаки, сценаристи, кінорежисери, письменники, історики та блогери.

Серед нев’їздних діячів з Європи та США – Дерст Фред, засновник та вокаліст гурту Limp Bizkit, французький актор із російським паспортом Жерар Депардьє, сербський кінорежисер Емір Кустуриця, італійський актор Мікеле Плачідо, відомий за роллю комісара Каттані у серіалі «Спрут», американці – боксер Рой Джон-молодший та актор Стівен Сігал, який у 2017 року також отримав громадянство РФ.

Перелік осіб, що загрожують нацбезпеці, формується Міністерством культури за зверненнями Служби безпеки України, Національної ради з питань телебачення та радіомовлення та Держкіно. Фігуранти Переліку отримують заборону СБУ на в’їзд до України. 

Нагадаємо:

  • Верховний суд України визнав законною заборону на в’їзд в Україну російському реп-виконавцю Василю Вакуленко, відомому за творчим псевдонімом Баста, який незаконно відвідував окупований Крим, де виступав з концертами.
  • Шведський співак Dr. Alban, який у 2017 році виступав на відкритті клубу в окупованому Криму, не був включений до Переліку осіб, які створюють загрозу  національній безпеці, укладеного міністерством культури України на підставі звернень СБУ.