Dr. Alban, який виступав в окупованому Криму, ніколи не був у «чорному списку» Мінкультури

Новини
Dr. Alban (справа) на новорічному Вечірньому Кварталі, показаному 31 грудня 2019 року Фото: Youtube Студия Квартал 95 Online

Шведський співак Dr. Alban, який у 2017 році виступав на відкритті клубу в окупованому Криму, не був включений до Переліку осіб, які створюють загрозу  національній безпеці, укладеного міністерством культури України на підставі звернень СБУ.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань із посиланням на документи міністерства культури України.

Після заяви співака Албана Нвапа Узома (псевдонім Dr. Alban) про те, що йому нібито був заборонений в’їзд до України, Центр журналістських розслідувань дослідив усі накази Мінкультури, якими, за зверненнями СБУ, особи вносились до Переліку осіб, що загрожують нацбезпеці, й дійшов висновку, що виконавця не включали до «чорного списку».

При цьому Dr. Alban дійсно відвідував окупований Крим без дозволу української влади, потрапивши на півострів з території Росії. Він виступав на відкритті клубу «НЕБО Beach» в Ялті 24 червня 2017 року.

Станом на 15 січня 2020 року у Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці  внесено 150 осіб.

Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, за час існування «чорного списку» Мінкультури з нього вилучили лише двох осіб: за рішенням суду – російського актора Федора Добронравова, відомого за серіалом «Свати» студії «Квартал 95»;  за зверненням СБУ – італійського співака Альбано Каррізі, який виступає під творчим псевдонімом Аль Бано та найбільше відомий як учасник сімейного дуету Аль Бано і Роміна Пауер (Al Bano & Romina Power).

Нагадаємо:

  • Шведський співак Dr. Alban, який виступав в окупованому Росією Криму, заявив, що його пустили в Україну після втручання президента України Володимира Зеленського. 16 грудня 2019 року виконавець виступив у новорічному шоу Вечірній квартал 2020, який був показаний 31 грудня 2019 року. У Держприкордонслужбі стверджують, що на рішення пропустити виконавця через держкордон Зеленський не впливав.
  • Верховний суд України визнав законною заборону на в’їзд в Україну російському реп-виконавцю Василю Вакуленко, відомому за творчим псевдонімом Баста, який незаконно відвідував окупований Крим, де виступав з концертами.