Верховний суд визнав законною заборону на в’їзд в Україну російському виконавцю Басті, який виступав у Криму

Новини
Російський реп-виконавець Баста (Василь Вакуленко) Фото: dialog.ua

Верховний суд України визнав законною заборону на в’їзд в Україну російському реп-виконавцю Василю Вакуленко, відомому за творчим псевдонімом Баста, який незаконно відвідував окупований Крим, де виступав з концертами.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на постанову Касаційного адміністративного суду Верховного суду від 20 грудня 2019 року.

Василю Вакуленку заборонили на три роки в’їжджати в Україну наказом Міністерства культури від 15 січня 2018 року. Підставою для такого рішення стало те, що Баста незаконно відвідував окупований Крим. Крім того, у 2014 році під час подій на Майдані у Києві Вакуленко в інтерв’ю російському виданню відзначив, що «Україна вже не буде тією, яка була до громадянської війни», а також що «в Україні немає єдиної нації, вона розділена на Схід і Захід. Схід годує всю країну, у той час як Західній Україні потрібна Європа».

Також Баста брав участь у зйомках у Криму російського фільму, де зіграв роль російського військового.

Відповідачі, СБУ та Міністерство культури України, просили суд залишити скаргу Вакуленка без задоволення, оскільки після відвідування Бастою окупованого Криму та висловлювань у ЗМІ, він мав намір відвідати Київ з концертами, що могло створити передумови для виникнення конфліктної ситуації з радикалами та дестабілізації громадського порядку.

Як повідомлялось, шведський співак Dr. Alban, який виступав в окупованому Росією Криму, заявив, що його пустили в Україну після втручання президента України Володимира Зеленського. У Держприкордонслужбі стверджують, що на рішення пропустити виконавця через держкордон Зеленський не впливав.

Нагадаємо:

  • На початку квітня 2018 року українські прикордонники в міжнародному аеропорту «Київ» не пропустили через держкордон музиканта популярної російської поп-групи «А’Студіо», який в 2016 році гастролював в окупованому Росією Криму. Йому на 3 роки заборонили в’їзд в Україну.
  • 14 травня 2018 року українські прикордонники в київському аеропорту «Жуляни» не пропустили до України російську співачку Світлану Сурганову, яка в 2016 році незаконно відвідувала окупований Крим через закритий пункт пропуску. Артистці на 3 роки заборонений в’їзд на українську території.
  • 6 листопада 2019 року українські прикордонники в аеропорту «Бориспіль» не пропустили в Україну російську акторку Маргариту Аброськіну, яка у 2018 році незаконно відвідувала окупований Крим. Їй на три роки заборонили в’їзд на територію країни.