Рада відновила участь української делегації в роботі ПАРЄ

Новини
Парламентська Асамблея Ради Європи Фото: УНИАН

Верховна Рада ухвалила рішення про відновлення участі української делегації в роботі Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) у 2020 році.

За постанову №2718 «Про заяву щодо участі постійної делегації Верховної Ради України в роботі Парламентської асамблеї Ради Європи у 2020 році» проголосували 348 народних депутатів, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як йдеться у заяві, Рада доручає постійній делегації у ПАРЄ подати свої повноваження на затвердження для участі у щорічній сесії Асамблеї 2020 року.

«Метою участі делегації України в роботі ПАРЄ є недопущення збереження існуючої ситуації в Європі, яка склалася у результаті агресивної зовнішньої політики Російської Федерації, доведення об’єктивної інформації про протиправні діяння РФ на окупованих територіях нашої держави та зусилля України для припинення збройної агресії з боку країни-члена РЄ і подолання її наслідків, а також недопущення використання трибуни ПАРЄ для поширення неправдивих наративів про ситуацію в Україні. Рішення про участь делегації України в роботі ПАРЄ у 2020 році відповідає національним інтересам та євроатлантичному курсу України», – наголосили народні депутати.

Також у заяві відзначається важливість роботи делегації України в сесії ПАРЄ задля сприяння виконанню Україною своїх зобов’язань як повноправного члена Ради Європи, а також активної участі у вдосконаленні існуючих та створенні нових правозахисних стандартів Ради Європи.

Крім того, Верховна Рада «рішуче відкидає можливість підтримки делегацією України будь-яких рішень ПАРЄ, які могли б суперечити статутним цілям чи підривати їх досягнення, підкреслює необхідність напрацювання пропозицій щодо посилення інституційних спроможностей та автономності ПАРЄ у реагуванні на порушення з боку держав-членів своїх статутних та договірних зобов’язань, а також у ширшому сенсі всіх резолюцій та рекомендацій Асамблеї».

Також нардепи закликали країни-члени Ради Європи посилити зусилля зі спонукання російської сторони до виконання її міжнародних зобов’язань як члена Ради Європи, в тому числі ухвалених Асамблеєю резолюцій і рекомендацій, з метою відновлення поваги з боку РФ до принципів міжнародного права, включаючи територіальну цілісність і непорушність кордонів в Європі.

Крім того, у заяві міститься заклик вжити заходів для відновлення ефективного і повноцінного моніторингу з боку ПАРЄ виконання Росією зобов’язань, які визначені висновком ПАРЄ №193 (1996), включаючи вирішення міжнародних спорів виключно мирними засобами, врегулювання питання кордонів на основі міжнародного права, відмову від поширення на окремі країни зон свого особливого впливу, виведення військ з території Молдови, дотримання положень міжнародного гуманітарного права.

Нагадаємо:

  • 26 червня 2019 року у Страсбурзі ПАРЄ ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації РФ без жодних обмежень, попри порушення нею принципів Ради Європи. Делегації України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії оголосили демарш в ПАРЄ і покидають її сесію.
  • У регламент ПАРЄ додана норма, яка скасовує право організації накладати ключові санкції на будь-яку національну делегацію, включаючи Росію. Асамблея більше не зможе обмежувати право голосу, право виступу, право участі та голосування у комітетах асамблеї – не зважаючи на те, яких порушень припустилася держава та її депутати.
  • Делегація Верховної Ради України у ПАРЄ офіційно відмовилась від участі в осінній сесії Асамблеї з 30 вересня по 4 жовтня та в урочистостях з нагоди 70-річчя Ради Європи через повернення до роботи в ПАРЄ російської делегації без виконання вимог резолюцій Асамблеї, схвалених у відповідь на російську агресію проти України.