Зеленського закликали проголосити 26 лютого Днем кримського опору російській окупації – Чийгоз

Новини
Мітинг біля Верховної Ради АРК 26 лютого 2014 року Фото: investigator.org.ua

Група народних депутатів закликала президента України Володимира Зеленського офіційно проголосити 26 лютого Днем кримського опору російської окупації, який пропонується відзначати на державному рівні.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, нардеп Ахтем Чийгоз.

«26 лютого 2014 року – це важливий день в історії України та Криму. Саме дії кримських татар та інших громадян України, що виступили проти незаконної окупації і зараз продовжують боротьбу проти агресора, стали підставою для жорстоких репресій, терору з боку російського окупаційного режиму», – написав Чийгоз.

«Належне відзначення цього дня важливе для всіх громадян України – як на материковій її частині, так і в Криму. Це підтримка уваги міжнародного співтовариства до незаконної окупації і консолідація українського суспільства в боротьбі за звільнення Криму», – додав він.

Чийгоз також подякував колегам-депутатів, які підписали депутатське звернення до президента, за прояв державної позиції.

У коментарі до посту Чийгоза заступниця представника президента в АРК Таміла Ташева повідомила, що представництво президента України в Автономній Республіці Крим вже розробило відповідний проект Указу президента та всі супровідні документи до нього і передало їх до Офісу президента. «Ми раді, що спільною кримською командою дивимось в одному напрямку», – написала Ташева.

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.