Потрібні зміни до закону про представництво президента в АРК щодо роботи в умовах окупації Криму – Кориневич

Новини
Антон Кориневич, постійний представник президента України в АР Крим Фото: investigator.org.ua

Необхідно внести зміни до закону «Про Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим» щодо роботи органу в умовах тимчасової окупації півострова.

Про це представник президента в АРК Антон Кориневич заявив у програмі «Питання національної безпеки» (проєкт Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Ми приходимо до того, що той же самий закон України про представництво президента в Криму нам потрібно змінювати. Нам потрібно вносити туди окремий розділ про роботу органу в умовах тимчасової окупації. Я думаю, що найближчим часом ми цей проєкт закону покажемо, зокрема, і Офісу президента, для того, щоб він поглянув на нього і вирішив, чи можна його вносити до парламенту», – сказав Кориневич.

Він пояснив, що в умовах тимчасової окупації Криму Росією, коли представництво фактично працює у двох містах – Києві та Херсоні – його повноваження «так чи інакше були звужені у зв’язку з неможливістю виконувати певні функції».

«Тобто в тій ситуації, коли орган знаходиться не в Сімферополі, ми говоримо про те, що ми намагаємося робити все, щоб допомагати сприяти кримчанам у захисті їх прав на материковій частині України і максимально спростити для них всі сервіси і структури», – зазначив представник президента в АРК.

Він вважає, що в умовах, які зараз склалися через окупацію півострова, одна з основних функцій представництва – це робота щодо напрацювання змін до законодавства, робота щодо напрацювання указів президента стосовно питань, які стосуються Криму і його мешканців. «Безумовно, це і моніторинг ситуації на півострові, моніторинг порушень прав людини. Це робота зі зверненнями внутрішньо переміщених осіб, мешканців Криму, ми постійно з тим стикаємося і намагаємося допомогти», – розповів Кориневич.

Він також вказав, 17 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав новий указ №758/2019 «Питання Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим».

«Ним збільшено повноваження цього органу, зокрема щодо дій у заходах на міжнародній арені. А це і напрацювання ідеї в концепції щодо перехідного правосуддя. Крім того, це і те, що ми так дуже лагідно прописали, що ми займаємся і містом Севастополь теж, а не тільки Автономна Республіка Крим, і не забули про Севастополь в жодному разі», – зазначив представник президента.

Нагадаємо:

  • У травні 2014 року представництво президента було тимчасово передислоковано з Криму до Херсону.
  • 25 червня 2019 року Володимир Зеленський призначив вченого-юриста, фахівця з міжнародного гуманітарного та кримінального права, правозахисника Антона Кориневича постійним представником президента України в Автономній Республіці Крим.
  • Про те, хто очолював представництво президента України в АР Крим з моменту його офіційного створення в 1994 році (на папері воно існувало з 1992 року – ред.) читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Палата представників».