Антон Кориневич: Кримський порядок денний влади 2020

ВНБ

«Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 21 січня 2020 року.

Центр журналістських розслідувань кілька найближчих випусків програми присвятить інтерв’ю із очільниками владних структур, до повноважень яких належить регулювання чи забезпечення питань із кримської проблематики, питань щодо деокупації півострова, захист прав та інтеграція українських громадян із Криму до усіх сфер життя на вільній території, розслідування злочинів на тимчасово окупованій території. І в цілому – формування та реалізація державної політики щодо Криму, зміна законодавства, включно із внесенням змін до Конституції.

У цих програмах ЦЖР проаналізує все, що зроблено і не зроблено і спробує зверстати порядок денний влади на 2020 рік. Перелік проблем не є новими, вони кочують із року в рік, як приміром, скасування ганебного закону про вільну економічно зону «Крим», який підриває дію західних санкцій, введених через спробу анексії Криму Росією, та дискримінує громадян України із кримською реєстрацією.

У 2019 році в Україні змінилась влада – інший президент, інший парламент і уряд. Що змінилось у реальній політиці щодо Криму?

Перший гість програми, з яким говоримо на ці важливі теми, – Антон КОРИНЕВИЧ, постійний представник президента України в АР Крим. Головні акценти:

Законодавче врегулювання в Україні статусу військовополонених та політичних в’язнів.

Облаштування контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на адмінмежі з окупованим Кримом. Чому, зокрема, не завершене облаштування сервісної зони та автостанції на КПВВ «Чонгар», де найбільший пасажирський і транспортний потік. Сюжет Микити ПАНАСЕНКА.

Переформатування міністерств в українському уряді. З приходом нової владної команди у 2019 році було вирішено об’єднати кілька міністерств, зокрема і ті, які займались питаннями окупованих територій, внаслідок чого кілька напрямів роботи були провалені. На початку 2020 року президент Володимир Зеленський вже говорить про необхідність розділити об’єднані раніше міністерства.

Чому для активізації санкційної політики України владою нічого не робиться попри те, що президент називає санкції найголовнішою зброєю дипломатії.

Які законопроекти у роботі Комісії з питань правової реформи, де Кориневич очолює робочу групу з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.