У Криму з початку окупації правозахисники зафіксували понад 300 фактів тиску на журналістів і блогерів

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

За шість років незаконної окупації Криму Росією українські правозахисники задокументували на півострові понад 300 фактів тиску на журналістів і блогерів з боку окупаційної «влади». Крім того, в Криму заглушуються українське радіомовлення і блокується доступ до сайтів найбільших українських незалежних ЗМІ.

Про це у Страсбурзі в ході заходу «Ситуація в окупованому Криму та дорожня карта вимог до Росії в області прав людини» в рамках зимової сесії ПАРЄ повідомила керівник Кримської правозахисної групи (КПГ) Ольга Скрипник.

За її інформацією, правозахисники задокументували понад 300 фактів тиску на журналістів і блогерів з початку окупації Криму. Серед них кримінальні та адміністративні справи, тортури, фізичні напади, незаконні затримання та обшуки, допити, випадки захоплення або пошкодження журналістського обладнання, заборони на в’їзд до Криму, випадки цензури, DDoS-атаки на незалежні засоби масової інформації.

Скрипник додала, що в Криму глушать українське радіомовлення і блокують доступ до сайтів найбільших українських незалежних ЗМІ.

«Дії російської влади в Криму призводять до усунення плюралізму думок і заміні незалежних ЗМІ офіційними російськими пропагандистськими джерелами. Кримчани позбавлені можливості отримувати інформацію про Україну і питання прав людини в Криму, оскільки контрольовані Росією ЗМІ приховують більшість таких фактів від жителів Криму», – зазначила керівник Кримської правозахисної групи.

Вона додала, що загалом ситуація з правами людини в Криму погіршується.

«За даними українських правозахисних організацій, кількість українських громадян, незаконно утримуваних в Криму і в Росії, постійно зростає. В даний час не менше, ніж 90 з них утримуються під вартою. У минулому році були звільнені 11 політв’язнів, але в той же час 42 інших людини були поміщені під варту за політично вмотивованими справами в Криму. Багато з них були незаконно переміщені з Криму до Росії», – сказала Скрипник.

Нагадаємо:

  • 18 лютого 2019 року ФСБ заборонила українській журналістці, фотографу Аліні Смутко в’їзд в окупований Крим і на територію Росії до травня 2028 року.
  • 18 січня 2020 року ФСБ заборонила українському журналісту Тарасу Ібрагімову в’їзд на територію Росії і окупованого Криму до 2054 року. Відповідне сповіщення співробітники прикордонної служби ФСБ вручили журналісту на адмінкордоні з півостровом.