Контррозвідка СБУ вивела з окупованого Донбасу колишнього «міністра вугільної промисловості ДНР»

Новини
Фото: ssu.gov.ua

Контррозвідники СБУ у ході спецоперації вивели з території окупованого Донбасу колишнього «міністра вугільної промисловості» терористичної організації «ДНР», який надав свідчення про розкрадання російськими держслужбовцями коштів, виділених Росією для функціонування об’єктів вугільно-промислового комплексу псевдореспубліки.

Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

«Оперативники та слідчі спецслужби встановили, що псевдопосадовець регулярно відвідував засідання «уряду ДНР» та приймав активну участь у формуванні внутрішньої політики «профільного міністерства». Він, зокрема здійснював регулювання діяльності підприємств вугільновидобувної промисловості та розподіл енергетичних ресурсів на тимчасово окупованих територіях Донецької області», – розповіли у спецслужбі.

Після усунення з посади «ексмінстр» розпочав у «ДНР» власний бізнес, намагався дистанціюватись від роботи в «уряді» псевдореспубліки та розмірковував над поверненням на підконтрольну українській владі територію.

Він повернувся у мирні райони України завдяки спецоперації, розробленій СБУ.

Відразу після виведення з так званої «ДНР» чоловік офіційно оформив відповідну заяву до СБУ, в якій повідомив про свою участь у функціонуванні незаконно сформованих на окупованих територіях «органів влади».

«Чоловік надав детальні свідчення щодо конкретних фактів безпосередньої причетності РФ до процесу окупації окремих районів Донеччини. «Ексміністр» також засвідчив причетність держслужбовців РФ, які перебувають на окупованих територіях Донецької області як «радники», у організації злочинних схем з розкрадання бюджетних коштів РФ виділених для функціонування об’єктів вугільно-промислового комплексу псевдореспубліки», – зазначили в СБУ.

Наразі тривають слідчі дії у межах кримінального провадження, розпочатого за ч.1 ст.258-3 Кримінального кодексу України (створення терористичної групи чи терористичної організації).

Проводиться перевірка можливої причетності фігуранта до скоєння злочинів під час перебування на «керівних посадах ДНР».

Нагадаємо:

  • У серпні 2018 року контррозвідника СБУ переправила з окупованого Донецька колишнього «міністра культури ДНР» Юрія Лекстутеса, який був завербований українською спецслужбою і попросив про евакуацію з окупованої території.
  • У вересні 2018 року стало відомо, що контррозвідка СБУ провела спецоперацію, в ході якої вивела з тимчасово окупованої території Донецької області колишнього так званого «міністра агропромислової політики і продовольства ДНР» Алію Камара.
  • Навесні 2019 року контррозвідка СБУ в ході спецоперації вивела на підконтрольну територію України найманку російських незаконних збройних формувань на Донбасі Світлану Дрюк, яка займала посаду «начальника штабу танкового батальйону 11 ОМСП 1 АК НМ ДНР» з позивним «Ветерок» та надала важливі докази російської військової агресії в Україні.